Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ner i underjorden vid Lillstup

/
  • Det sägs att det fanns en transportledare som råka tappa en fullastad skjuthiss. Innan godset kraschade i botten hade han fått sparken.
  • Det sägs att det fanns en transportledare som råka tappa en fullastad skjuthiss. Innan godset kraschade i botten hade han fått sparken.
  • Det gamla maskinrummet med de numera avställda generatorerna.
  • Nere i den nya turbinen som producerar 48 megawatt. Det räcker till 8 160 villor.
  • Kent Eriksson visar med pekpinne ritningarna av kraftstationen.
  • Den nya maskinhallen som byggdes klart 1961 tillsammans med nytt vattenintag och avlopp.
  • Kent Erisksson utanför Lillstupets kraftstation.

Fyra år av slit, armod och strejk så färdigställdes Sveriges näst största vattenkraftverk 1911. Kent Eriksson från Fortum ställde upp med guider som visade runt kraftverket. Många av besökarna är ättlingar till de som en gång byggde kraftverket.

Annons

– Jag är ingen guide så förvänta er inga stordåd. Ni får följa efter mig och ni måste ha hjälm, säger Kent Eriksson.

Innan har han berättat de tekniska detaljerna vid kraftverket. Fallhöjd, modellerna på maskinerna och hur anläggningen är uppbyggd.

Gruppen som ska ner för dagen får hjälmar och måste lägga på minnet vilka de tagit. Annars får Kent spendera en hel del tid på att sortera dem. Stationen ovan jord kan tyckas stor och dominerande i förhållande till landskapet. Men det är, likt ett isberg, bara en liten del av verket som syns.

– Det går som djupast 41 meter ner. Där har man uppsamling för olja ifall det skulle bli ett läckage på någon av maskinerna. Inget får rinna ut i älven, säger Kent Eriksson.

De två tvillingbröderna Broman, som heter Anders och Per, har tagit reda på att deras farfar och hans bröder var med under bygget av kraftverket. De är också aktiva med att ställa frågor.

– Var den näst störst i yta eller i effekt? frågar Anders.

– I effekt var den det. Trängslet hade blivit klar innan och var störst, svarar Kent Eriksson.

Det är 100 år sedan kraftverket blev färdigt och togs i drift. Fyra år tog bygget, mest på grund av storstrejken 1909. 343 män deltog i strejken varav 150 var från Mockfjärd. Bland alla dessa strejkare finns även Anders och Per Bromans farfar.

Kent Eriksson har tidigare jobbat på Lillstups kraftstation i tio år. Numera är det i kraftstationen i Djura han jobbar. Innan han började som maskinist jobbade han likt sin farfar som smed. Kents farfar var även med vid bygget av Lillstup.

– Det är ju en väldigt ytlig tur i dag, skulle vi gå på djupet så skulle vi bli kvar här hela dagen, säger han.

Irene Larssons farmor och farfar bodde förut i Lillstup. Hennes farfar arbetade på kraftstationen och även hennes far gjorde det. Som barn lekte hon mycket i kraftverket.

– Det är kul att komma tillbaka och se det, säger hon.

Mer läsning

Annons