Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till hemlighetsmakeri

/
  • – Vi har viss förståelse för att C med tanke på vårdskandaler på andra håll i Sverige inte öppet vill diskutera privatiseringar, säger Bo Billborn.
  • – Det är bristen på långsiktig planering och på underhåll av kommunala fastigheter som lett fram till C:s privatiseringsplaner, menar Ann-Gret Olsson. 
  • – Valfrihet inom omsorgen handlar för oss om innehåll och inte om vilket bolag som ska svara för omsorgen, anser Alf Johansson.

– En gigantisk privatiseringsvåg håller – i det fördolda – på att skölja över Gagnef.
Det hävdar S-ledningen, som vill låta invånarna folkomrösta om "C-ledningens planer på att sälja bostäder, andra kommunala fastigheter och omsorgsverksamhet till riskkapitalbolag".

Annons

Under det senaste sammanträdet med kommunfullmäktige ifrågasatte S om "man löser människors behov, minskar klyftorna och löser kommunens ekonomiska problem genom att låta riskkapitalister komma till Gagnef och tjäna pengar på gamla och sjuka".

Nu tar S ytterligare ett steg och inleder en namninsamling för en folkomröstning om Gagnefsbostäders bostadsbestånd och omsorgen ska vara kvar i kommunens ägo respektive regi eller säljas ut.

– Det är lite märkligt att samtidigt som C-ledningen berömmer personalen för att hemtjänsten är bäst i länet vill C konkurrensutsätta, privatisera, verksamheten. C vill också privatisera assistansverksamhet inom LSS-sektorn och diskuterar med två riskkapitalbolag om en försäljning av delar av Gagnefsbostäders bestånd och om att riskkapitalister ska bygga och driva ett nytt demensboende med 40 platser i Djurås, säger oppositionsledaren Bo Billborn och tillägger att även Törnholn bjudit ut till ett riskkapitalbolag.

– Allt verkar vara till salu, utan föregående debatt och utan att invånarna tillfrågats, tillägger Alf Johansson.

– När vi tog upp frågan under fullmäktige visade det sig att privatiseringsplanerna inte var förankrade ens inom C, fortsätter Bo Billborn.

S-trion Bo Billborn, Alf Johansson och Ann-Gret Olsson vill ha en öppen debatt om C-planerna på privatisering och har svårt att tro att riskkapitalbolag är bättre på att rationalisera verksamheter – "utan att det leder till kvalitetsförsämringar".

Socialdemokraterna vill i stället ge hemtjänstbrukarna större frihet att välja insatser, ge Gagnefsbostäder mandat att bygga ett nytt demensboende, låta bolaget diskutera ökat boendeinflytande och att omsorgsverksamheten ska vara kvar i kommunal regi.

Genom en namninsamling vill S väcka debatt och genom en folkomröstning vill partiet veta vad invånarna tycker. För att fullmäktige ska ta upp frågan om folkomröstning krävs att ungefär 750 väljare vill det.

– Det här är för viktiga framtidsfrågor för att de ska få avgöras i det fördolda, i lönndom, menar Billborn, Johansson och Olsson.

Mer läsning

Annons