Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikul sätter upp två musikaler

/
  • En grupp med några av de många barnm och ungdomar som sedan 1999 deltagit i Musikuls verksamhet.

De vill locka till skratt – men också mana till eftertanke.
Musikalgruppen Musikul, ledd av Eva Unosson, Gunilla Johnston och Karin Bengtsson, sätter nu upp två nya musikaler.
– Det känns bra att göra någonting positivt för och tillsammans med ungdomarna, säger Eva Unosson, som startade verksamheten i slutet av 1990-talet.

Annons

Eva hade varit involverad inom kyrkans barntimmeverksamhet och ville prova ett nytt koncept när hon hösten 1999 tog initiativ till att starta Musikul.

Hon fick hjälp av systern Karin Bengtsson och lite senare även av Gunilla Johnston.

Sedan dess har de i regel satt upp en eller två musikaler per termin och varje uppsättning har engagerat omkring 30 barn och ungdomar.

Verksamheten vänder sig till elever från årskurs två upp till årskurs åtta.

– Deltagarna träffas en gång i veckan för att öva sång och teater samt tillverka kulisser. Jag och Karin är ledare för sång och teater och Gunilla håller till i källaren och är en mästare på att hitta på och tillverka roliga kulisser, berättar Eva.

Musikuls första uppsättning hette "Låt bibelns bilder leva" och framfördes i oktober 1999. Med målade lakan och banankartonger som kulisser framförde ett 20-tal barn och ungdomar en tankeväckande musikal om värderingar.

Ledarna har haft egna barn i verksamheten, men i dag är det "bara" Karin Bengtsson som har egna barn i ensemblen.

– Vi fortsätter för att det är roligt, för att vi trivs tillsammans och med deltagarna och för att vi vet att verksamheten är utvecklande för barnen och ungdomarna. De får dels ägna sig åt en kombination av sång, teater och "pyssel", dels lära sig att framträda inför andra människor, förklarar Eva.

När de häromdagen hade upptaktsträff inför den kommande terminens arbete kom ett 20-tal barn till Betel i Östtjärna, där gruppen övar och ger föreställningar. Ytterligare några ungdomar har meddelat att de vill delta. . Terminens första två träffar är "prova på-samlingar", sen delas rollerna ut.

– Så på onsdag är det bara att haka på, säger Eva och berättar att gruppen inte bara har roligt, utan också tar upp och förmedlar kristna värderingar.

Den här terminen sätter Musikul upp två musikaler – "Den gyllene regeln" samt en påskmusikal. Båda kommer att framföras den 22 april.

– Alla deltar i båda musikalerna, men i "Den gyllene regeln" har de äldre ungdomarna mer framträdande roller, berättar Eva Unosson.

Mer läsning

Annons