Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikfantast i Björbo

/
  • Produktiv. Bo Harry Sandin har sedan pensionen för tolv år sedan producerat 27 nothäften och skrivit tre böcker. Till hösten hoppas han på att släppa nytt - då ett häfte med finska melodier.  Foto: Maja Berg

Annons

- Jag har egentligen aldrig haft någon tanke på att sluta med musiken, man kan säga att jag gick i pension utan att lämna jobbet, konstaterar Bo Harry, som sysslat med det mesta i musikväg. Bland annat var han rektor för musikskolan i Fagersta i 15 år, dessförinnan arbetade han som lärare på musikskolan i Gagnef, som musikförläggare och musiker i Stockholm. Han har även skrivit melodin till 1959 års vinnande bidrag i schlagerfestivalen - Augustin - en låt som än idag spelas flitigt i melodifestivaltider.

Sedan pensionen 1995 har produktionen gått för högvarv hemma i villan i Björbo, huvudsakligen ägnar han sig åt att sammanställa nothäften.Totalt har det blivit 27 stycken, varav det senaste kom ut för ett par månader sedan. Bo Harry har arrangerat samtliga melodier, oftast i duett- eller trioform, i häftena som främst är avsedda för musikskolor. Han har skrivit tre böcker; Kulturguide för Helsingfors, Oskar Lindberg - en Guds spelman och Folkmusiktraditioner i Floda. Då och då lirar han även med Nåspojkarna och medverkar på allsångskvällar och dylikt - så någon brist på tid och ork verkar inte finnas.

- Oftast jobbar jag några timmar på morgonen, sen går jag en tur i skogen, och om jag har några problem med ett arrangemang löser det sig för det mesta där under promenaden. Jag skriver relativt snabbt och alltid helt utan instrument - jag hör musiken när jag ser noterna, berättar han.

Att det skulle bli musik Bo Harry skulle ägna sig åt var inte helt självklart, hans föräldrar spelade inte, utan intresset för musiken väcktes när han lyssnade på radio och hörde tonerna av dragspelslegenderna Kalle och Erling Grönstedt, Hans-Erik Nääs och Andrew Walter - musiker som var bekanta till familjen.

- Pappa såg hur jag satt och drog i soffkudden i takt till musiken och tänkte att det nog var dags att köpa mig ett dragspel, skrattar han.

Tack vare dragspelet som Bo Harrys far köpte för tio kronor av en sjöman vid en av Ådalens många massafabriker, kunde han vid 13 års ålder spela så bra att han fick lira ihop med den erkände dragspelaren Hans-Erik Nääs. Därifrån tog han 1957 steget rakt in i hetluften i Stockholms musikliv, där han spelade både på klubbar och vid inspelningar för radion, bland annat i Hasse Tellemars program "Refrängen".

Framgångarna till trots trivdes Bo Harry och hustrun Ulla aldrig vidare bra i storstaden - så 1965 gick flyttlasset till Björbo - och att de hamnade här var rena slumpen.

- Min fru kände till Ingmarsspelen i Nås, så vi åkte dit på semester. Efter en vecka i stugan lärde vi känna spelmanslaget och därför återvände vi flera år. Sen en dag fick jag av rena tillfälligheten se en annons i Dagens Nyheter att de sökte en musiklärare i Floda och Björbo, så jag sökte direkt och fick jobbet. Det är 42 år sedan - och vi har aldrig ångrat oss.

Mer läsning

Annons