Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möten och samspråk

/
  • Samspråk. Konstnärerna bakom Samspråk i just samspråk utanför Ottilia Adelborgmuseet. Det är från vänster Kerstin Bergman, Yngve Mauritsson, Petter Börjesson, Anders Rundqvist, Birgitta Steger, och Margareta Marjeta .

Annons

Konstprojektet Samspråk genomförs i Gagnef mellan den 30 juni och den 8 juli.

Initiativtagare är Margareta Marjeta och Petter Börjesson och utöver dem deltar Kerstin Bergman, Yngve Mauritsson, Anders Rundqvist och Birgitta Steger.

De sex konstnärerna går utanför det konventionella utställningsrummet för att hitta en ny plattform, där det direkta mötet, samtalet och platsen är en lika viktiga delar av upplevelsen som betraktandet av ett verk.

- Från början hade vi planer på att genomföra projektet längs en vandringsled och att låta det handla om vad som händer när en människa går en längre sträcka, när det vardagliga trängs undan till förmån för nu och här, berättar Birgitta Steger.

Men med tanke på bland annat tillgängligheten valde konstnärerna att låta besökarna utgå från Ottilia Adelborgmuseet och vandra en drygt kilometerlång, markerad sträcka till ett skogsområde mellan kyrkan och Österfors, där konstnärerna kommer att finnas varje dag mellan klockan 13 och 17.

- Vi gör något på plats; det kan vara en installation, en aktivitet som besökare kan delta i, eller varför inte ett samtal om våra intryck av naturen, säger Yngve Mauritsson.

Han och hans kamrater hoppas att besökarna tar med sig fika och stannar en stund. Konstnärerna kommer att ordna med enklare sittplatser.

- Vi har alla någon sorts relation till naturen. För de flesta är natur något positivt och vi mår bra av att vistas i naturen, konstaterar Margareta Marjeta.

Friluftsfrämjandet, som har hakat på idèn om att föra samman naturupplevelse och konst, arrangerar en paddlingstur från flottbron till "Samspråksområdet".

Konstnärerna är införstådda med att besökare kan komma att ha synpunkter och funderingar kring projektet och hoppas att det ska väcka tankar om vad konst kan vara.

Konstnärerna har fått projektstöd av såväl kommunen som Sparbanksstiftelsen.

Under den första Samspråksdagen kan besökarna åka hästskjuts till och från platsen och konstnärerna. Det kan vara en praktisk lösning för barnfamiljer och äldre, men också en jordnära och rofylld inledning till ett förhoppningsvis spännande möte mellan människor, konst och natur.

- Inte ens vi vet hur det kommer att utveckla sig, förklarar konstnärerna, som alla är i färd med att utforma sina individuella delar i det gemensamma konstprojektet.

Fakta:

Mer läsning

Annons