Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moelven går med förlust

Resultatet för Moelvenkoncernen med fabrik i Mockfjärd faller kraftigt. 2010 gick företaget med en vinst på 230 miljoner norska kronor. Förra året blev det en förlust på 112 miljoner.
Det är bland annat de svenska exportsågarna som har problem.

Annons

Moelven redovisar i norska kronor. En tuff internationell konjunktur och förluster i enskilda projekt ligger bakom resultatet.

Omsättningen på helåret ökade dock med 875 miljoner kronor till 8,1 miljarder kronor. Koncernchef Hans Rindal på Moelven Industrier är inte nöjd:

– Om vi börjar med driften är det främst två saker som påverkat resultatet. Den ena är en förlust på cirka 40 miljoner under tredje kvartalet, som är relaterad till projekt inom vår elektroverksamhet.  Den andra är ovanligt låga bruttomarginaler för svenska sågverk med inriktning på export, säger Rindal.

– Skuldkrisen i Europa har medfört sjunkande priser på industriträ samtidigt som euron försvagats vilket innebär sämre konkurrenskraft för producenter utanför euroområdet. På råvarumarknaden i Sverige har hård konkurrens bidragit till en fördröjning i nedgången av råvarupriserna från den historiskt höga nivån för ett år sedan. Sammantaget har nämnda faktorer lett till att vi tyvärr gått med förlust i den här delen av verksamheten, förklarar Rindal.

Moelven har även förlorat 60 miljoner på sin valutasäkring.

Koncernen budgeterar trots allt för en normalt 2012.

– Det är inte länge sedan vi befann oss i en finanskris som vi klarade relativt bra eftersom vi vidtog nödvändiga åtgärder.  Den färska erfarenheten gör att vi nu har beredskap om aktivitetsnivån skulle gå ned, säger Rindal som planerar att dra ned på investeringarna.

Mer läsning

Annons