Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mockfjärdskrubban till USA

/
  • – Det var jätteroligt att ta fram en ny och delvis förändrad tredimensionell dalakrubba, berättar Gerd Sjökvist, här tillsammans med krubban som nu finns i Mockfjärds kyrka.

Mockfjärds församlings kurbitsinspirerade julkrubba har fått "ett syskon" i Washington.
Under åren i Mockfjärd skapade konstnärsparet Gerd och Kurt Sjökvist en julkrubba i dalastil. Den har hittills funnits i två exemplar, varav ett i The Museum of Church History and Art i Salt Lake City och ett i Mockfjärds kyrka.
Nu har en tredje "dalakrubba" skapats och skickats till USA.

Annons

The Museum of Church History and Art arrangerar varje år en stor utställning av julkrubbor från hela världen.

År 1999 gav museet Gerd Sjökvist i uppdrag att skapa en skandinavisk julkrubba med figurer i keramik.

Båda Gerd och maken Kurt är sedan tidigare representerade i museets samlingar och konstnärsparet hjälptes åt att – under två år – skapa en dala- och kurbitsinspirerad krubba med Gerds figurer i form av bland andra Jesusbarnet, Maria, tre vise män, tre herdar, en ängel, en åsna, en ko och några får.

– Dalmåleriet är ett bra exempel på svensk konst och jag ville gärna förmedla en del av kurbitsmåleriets särart till invånarna i Nordamerika. Därför valde jag att hämta inspiration från Leksandsmålarna, främst Kers Erik Jönsson och Snarf Anders Andersson, berättade Gerd, som fick hjälp av maken med kurbitsmåleriet.

Konstnärsparet bodde under många år i Kurts fädernebygd Mockfjärd och Mockfjärds församling ville ha en egen krubba av Sjökvistmodell. Efter en insamling beställde församlingen en egen version av den 1,72 meter breda och nära två meter höga verket.

Numera bor makarna Sjökvist i Furuvik utanför Gävle och de har inför den här julen skapat ytterligare en tredimensionell julkrubba med bland annat tre utrotningshotade tamdjursraser, nämligen pälsfår från Dalarna, gestrikefår och en fjällko.

Intresset för krubban – och för makarna Sjökvist konst – fortsätter nämligen att växa och den tredje krubban är beställd av och levererad till ett par i Washington. Och inte heller den här gången handlar det om en regelrätt kopia, utan om ett unikt konstverk.

Gerd, som har arbetat som formgivare för Nittsjö Keramik i Rättvik, har studerat dalmåleriet och lärt sig teknikerna. Hon experimenterade under lång tid för att hitta rätt lera och få fram de rätta glasyrerna. Och att i skulpturerna fånga dalmålningens naivistiska uttryck var också en utmaning.

– Intresset för krubban är stort, men att ta fram nya krubbor är både tidskrävande och komplicerat eftersom vi inte längre har tillgång till vårt gamla hem och underbara ateljé och verkstad i Lindbyn i Mockfjärd, säger Gerd, som är glad över att det i hennes tidigare hemförsamling finns en glaserad och därmed hållbar dalakrubba.

Och Mockfjärds församlings komminister konstaterar att lilla Mockfjärd hamnat i gott sällskap; Washington och Salt Lake City.

Mer läsning

Annons