Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljölärare i Dharamsala

/
  • Vänner. Under tiden i Dharamsala fick Lisa många vänner och hon känner starkt för de tibetanska flyktingarna.
  • I väntan på Lama. Omgiven av tibetanska munkar väntar 27-åringen från Dala-Floda på att Dalai Lama ska komma hem till byn.
  • Utbildning. I den indiska byn jobbade Lisa med att bland annat utbilda tibetanska flyktingbarn i miljöfrågor.
  • Miljö. Lisa Eriksson, här med ett par av de böcker som tillverkats i pappersåtervinningsfabriken i Dharamsala, vill fortsätta att jobba med rättvise- och miljöfrågor.

Annons

Lisa Eriksson, 27 år, är en kvinna med en stark övertygelse.

Dessutom lever hon som hon lär.

Under fyra månader har hon som volontär inom den svenska biståndsorganisationen Individuell Människohjälp, IM, jobbat som utbildare inom ett miljöprojekt som drivs av tibetanska flyktingar i den indiska byn Dharamsala. Om namnet låter bekant beror det sannolikt på att Dharamsala, som är en vacker bergsby och ligger på 1 700 meters höjd, är hemby för Tibets andlige ledare Dalai Lama och även hyser den tibetanska exilregeringen.

- Invånarna har börjat sopsortera och återvinner papper i en särskild fabrik, som producerar bland annat böcker. Jag var en av två svenskar i en center som utbildar invånarna i miljöfrågor och sophantering. Dessutom har vi gjort en utställning om lokala och globala miljöproblem.

Dessförinnan har hon under ett par månader genomfört en fältstudie i en annan del av Indien, en plattare , varmare och torrare del av landet.

- Tillsammans hyser Indien och Kina ungefär en tredjedel av världens människor. Det innebär att utvecklingen i den här regionen är oerhört viktig för oss alla. Skulle alla människor konsumera som vi gör i Sverige och USA skulle det behövas fem-sex jordklot. Klimatförändringen har varit en väckarklocka för oss och med hjälp av ny teknik kan vi leva mer miljövänligt och resurssnålt. Men samtidigt har vi ett ansvar att hjälpa andra länder, inte minst Indien och Kina, så att de inte gör om våra västerländska misstag, anser hon.

Lisa tycker att Sverige och andra industriländer ska exportera det miljömedvetande och det kunnande som kan öka förutsättningarna för att rädda världen från den miljöförstöring som på sikt utgör ett gigantiskt hot mot mänskligheten och allt liv på jorden.

- Vi måste slå vakt om naturen och miljön och jobba för en hållbar samhällsutveckling. Dessutom har vi ett stort moraliskt ansvar mot tredje världens invånare. Det är något som de flesta inser och håller med om, men det är långt från ord till handling och olika maktstrukturer bromsar den här utvecklingen. Men än finns det hopp, säger 27-åringen, som vill fortsätta att arbeta med rättvise- och miljöfrågor på myndighetsnivå eller inom någon biståndsorganisation.

- Det här är vår tids absolut största och viktigaste frågor, anser hon.

Mer läsning

Annons