Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medicinska konsekvensernär hemsjukvård blir strikt?

En striktare tillämpning av reglerna för hemsjukvård kan få medicinska konsekvenser.
Det befarar biträdande vårdcentralschef Mona Westman.

Annons

Nedläggningen av Mockfjärdsmottagningen innebär att Gagnefs vårdcentral i fortsättningen har verksamhet på bara två platser; Djurås och Björbo.

– Björbomottagningen blir kvar tills vi i samarbete med kommunen hittar andra möjligheter. Tidigare diskussioner har handlat om att flytta verksamheten till Törnholn. Om den möjligheten finns kvar är i nuläget oklart, men frågan kommer att tas upp under våren, berättar Mona Westman

Inför kommunaliseringen av hemsjukvården – planerad till år 2013 – sker en översyn av verksamheten, bland annat när det gäller efterlevnaden av de centrala riktlinjerna för hemsjukvårdsbesök/hembesök.

– För att få ett hemsjukvårdsbesök eller hembesök av distriktssköterska eller läkare måste det finns medicinska skäl, att patienten på grund av sin åkomma inte kan ta sig till vårdcentralen med egen bil, buss eller sjuktransport.

Kostnadsmässigt kan det få konsekvenser för patienter som behöver flera behandlingar per vecka. På lång sikt kan det även få medicinska konsekvenser – om patienten inte kommer till de behandlingar som är nödvändiga.

– Vi har tidigare varit generösa vid bedömningen av vilka som har rätt till hemsjukvård, men en mer strikt tillämpning av riktlinjerna är nödvändig för att kommunerna ska veta vilken verksamhet de ska ta över samt hur mycket den kostar, förklarar Mona Westman.

Mer läsning

Annons