Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lydiga hundar på tävling

/
  • Erika Wilkensson med hunden Lissi tävlade i lydnad för första gången.  Foto: Erika Hällberg

Annons

Två av de tävlande var hunden Lissi och matte Erika Wilkensson. Det var första tävlingen någonsin för dem. De har tränat tillsammans i ett år.

- Spänningen är att se att det man tränat fungerar. Man får liksom ett bevis på att man tränat rätt, säger Erika Wilkensson.

Och det gick bra för duon. Lissi plockade på sig flera fullpoängare, och matte var nöjd med resultatet, även om vissa moment inte riktigt klaffade än.

25 tävlande deltog i fyra olika klasser. En tävlingsledare ropar ut kommandon, sen är det upp till husse och matte att se till så att hunden lyder.

- Momenten blir svårare ju högre upp man kommer i klasserna. Vid platsliggning till exempel, blir det längre och längre tid hunden ska ligga still, säger Carina Thureson, ordförande i Brukshundsklubben.

Helhetsintrycket bedöms också, hur samarbetet mellan förare och hund ser ut.

- Fart och glädje i programmet premieras också, tillägger Carina Thureson.

Det är väldigt mycket småsaker man ska tänka på också, som att hunden inte ska gå ojämnt bredvid föraren, eller att den sätter sig snett.

- Mycket av det här är ju cirkuskonster, men man kan även ha nytta av det annars också, att hunden lyssnar på och gör det du vill, säger Carina Thuresson.

Som förare måste man vara över tolv år för att få delta. En av fördelarna är att alla kan tävla mot varandra, oavsett kön eller ålder:

- Man kan ju klå en karl i det här, skrattar Carina.

Mer läsning

Annons