Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust slut i Familjens hus

/
  • Barnen sjöng med liv och lust, men efter en stund blir
  • Engla Holman kunde inte bara alla orden, utan också alla rörelserna.
  • Förskollärarna Anna-Maria Karlsson och Barbro Brask får massor av beröm av alla föräldrar.

"Natten gick tunga fjät" när öppna förskolan blev stängda förskolan.
Några föräldrar kände vemod och oro när verksamheten i mögeldrabbade Familjens hus avslutades med en jul- och luciafest.
– Men om en månad – eller möjligen två – öppnar vi i tillfälliga lokaler i Hedens skola, berättade förskollärarna Anna-Maria Karlsson och Barbro Brask.

Annons

Familjens hus i Mockfjärd har lovordats i alla tänkbara sammanhang.

Så sent som under senaste sammanträdet med kommunfullmäktige beskrev Kjell Andersson (C), ordförande i kommunstyrelsens socialutskott, verksamheten som utomordentligt värdefull.

– Satsningen har inneburit att vi tidigt kunnat upptäcka och ta itu med problem innan de växt sig stora, förklarade han och menade att det till stor del är Familjens hus´ förtjänst att antalet anmälningar om barn som far illa minskar drastiskt.

Men verksamheten har nu splittrats. Barnavårdscentralen och mödravårdscentralen har flyttat till vårdcentralen i Djurås och på tisdagen stängdes den populära öppna förskolan.

– Genom täta kontakter försöker vi hålla ihop Familjens hus så gott det går och vi känner ett stort stöd från barnfamiljerna och från kommunledningen, säger Anna-Maria Karlsson.

Mögelproblemen i lokalerna har gjort en flytt nödvändig och öppna förskolan ska flytta över till Hedens skola, där det sedan tidigare finns en fritidsgård.

Personalen hoppas kunna öppna verksamheten på nytt i januari eller åtminstone i februari.

– Det är mycket som ska flyttas över och en hel del möbler och annan utrustning, som kan ha utsatts för mögelsporer, ska saneras. Det är också viktigt att de nya lokalerna är anpassade till och bra och säkra för barnen, förklarar förskollärarna.

De har varit med under planeringen av de nya lokalerna och även fått tycka till om det nya Familjens hus som i vår ska börja byggas vid Mockfjärdsskolan.

– Det kommer att bli jättebra och det är fantastiskt att kommunen satsar på ett nybygge.

Men det dröjer åtminstone ett år innan de nya lokalerna är inflyttningsklara.

Och på tisdagsförmiddagen konstaterade öppna förskolans personal samt unga och vuxna besökare sjungandes att "natten går tunga fjät", men också att "dagen skall åter ny, stiga ur rosig sky".

Mer läsning

Annons