Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leukemisjuk ordinerades alvedon

Annons

Den 5 mars besökte kvinnan, som är bosatt i Gagnefs kommun, Falu lasarett för att få en ordentlig undersökning av sin fyraåriga dotter.

- Jag har viss erfarenhet av leukemi och min dotter uppvisade en rad typiska symptom på sjukdomen. Läkaren som undersökte henne sade sig förstå min oro och tog prover genom ett stick i min dotters finger, berättar kvinnan.

I sin anmälan skriver hon att läkaren lovade höra av sig dagen därpå om provsvaren tydde på något allvarligt. Kvinnan hörde inget från läkaren, men hennes intuition sade henne att något var fel när dottern inte blev bättre, utan istället sämre.

- Trots nya påstötningar och löften om att läkaren skulle ringa hörde vi inte av något. Fredagen den 21 mars kände jag panik och lyckades få kontakt med läkaren, som åter lugnade mig och sade att vi kunde fortsätta med Alvedon/Ipren för att hålla nere febern. Än en gång invaggade läkaren oss i tron att det inte var något allvarligt som vår dotter drabbats av.

Den 26 mars tog kvinnan på nytt dottern till Falu lasarett, där en annan läkare undersökte fyraåringen. Samma dag fick hon besked om att flickan skulle skickas till Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala och att det fanns misstanke om att hon led av en blodsjukdom.

Den 28 mars fastställdes diagnosen: ALL, Akut lymfatisk leukemi.

- Läkaren skulle ha tagit oss på större allvar och konsulterat mer kompetent personal. Att via telefon lugna oss med att inget var fel var tjänstefel. Vi har verkligen fått kämpa för att flickan skulle få rätt vård. Jag förstår att läkare möter många oroliga föräldrar som befarar det värsta, men som läkare måste man ha fingertoppskänsla och lyssna på föräldrarna, som känner barnen bäst. Det är ju människors liv som står på spel, säger kvinnan, som beskriver fallet som skandalöst.

- Tänk så många föräldrar som skulle ha nöjt sig med det besked jag fick och vårdat barnet i tron att allt var bra. Då hade barnet varit i dåligt skick inför en tuff behandlingstid, fortsätter hon.

Kvinnan berättar att dottern nu mår betydligt bättre och att hon valt att anmäla läkaren för att förebygga att andra föräldrar och barn utsätts för något liknande.

Mer läsning

Annons