Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans nya ambotillverkad i Nordåker

– Den är tillverkad i Nordåker i Gagnef av en av Sveriges bästa finsnickare – Per Målare.
Det berättade kyrkoherde John Sund när Gagnefs församling i samband med julottan invigde kyrkans nya ambo.

Annons

En ambo är en talarstol för kyrkligt bruk och Gagnefs församling har med hjälp av medel från EFS låtit Per Målare tillverka en till Gagnefs kyrka.

Den är tillverkad i trä och ådringsmålad i grått och gult i samma stil som predikstolen. Dessutom är den försedd med två smidda ljushållare.

– När EFS sålde fastigheten på Tallbacken fick församlingen 30 000 kronor, som skulle användas för inventarier. Det är med medel ur den donationen som vi låtit tillverka ambon, berättade John Sund, som kom med idén till investeringen och som också kommit med förslag till hur ambon skulle utformas.

– Men det är Pär Målare som tillverkat den och det känns speciellt och bra att den här tillverkad i församlingen, i Nordåker, förklarade kyrkoherden under invigningen.

Ett 100-tal personer deltog i julottan. Som brukligt medverkade Susanne Andersson med sång och Sören Linros med musik på trumpet. Traditionsenligt avslutade John Sund med O, helga natt.

Under julafton ledde komminister Josefin Rådbo en samling vid kyrkan och hon ledde också midnattsmässan, som samlade mellan 350 och 400 personer. Dessutom medverkade kyrkans körer under ledning av Torbjörn Cervin samt Sören Linnros, trumpet, och Anders Inge, orgel. Torbjörn Cervin var sångsolist i O, helga natt.

Under förbönen fanns det i kyrkan en fredslåga som tänts på lågan i Födelsekyrkan i Betlehem.

Mer läsning

Annons