Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot privatisering

/
  • Kommunalbasen Irene Homman befarar att hon ser början på ett systemskifte i Gagnefs kommun.

– Är det rätt att spara på människors trygghet och framtidstro?
Irene Homman, Kommunal i Gagnef, är kritisk till beslutet om privatisering av den personliga assistansverksamheten inom LSS-området och till bristen på information.
– Ett 50-tal anställda berörs och de bör få möjlighet att söka andra jobb, anser hon.

Annons

Irene Homman sitter i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, men betonar att hon i den här frågan agerar enbart som ordförande och företrädare för fackförbundet Kommunals 580 medlemmar i Gagnef.

– Jag är inte generellt emot privata alternativ i offentlig verksamhet och vet att det finns seriösa omsorgsföretag, deklarerar hon.

Hon vänder sig emot att kommunledningen i beslutet om budget för 2012 räknat in en besparing på 2,5 miljoner kronor genom en privatisering av assistansverksamhet och mot att de berörda ännu inte fått information:

– Assistenterna, som ger omvårdnad enlig Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, gör ett bra jobb och har rätt att omgående få reda på vad som väntar – när, vad och hur. Det gäller inte minst anhörigvårdarna, i dag dryga dussintalet. De måste också få veta om de får jobba vidare för en entreprenör och i vilken utsträckning deras arbetsrättsliga trygghet påverkas av en privatisering.

Kommunalbasen befarar att kommunen sparar genom att sälja ut anställda och på sikt deras framtidstro.

– Om inte verksamhetens kvalitet ska försämras måste besparingen genomföras på bekostnad av de anställdas trygghet. När arbetsförhållandena förändras, exempelvis om en brukare hamnar på sjukhus, har ett nischat företag andra anställningsvillkor och rimligtvis betydligt mindre möjligheter att omplacera assistenter än "stora" Gagnefs kommun. Om uppsägningstiden kortas kan det bli svårare att rekrytera lämplig personal, fortsätter hon och tillägger att om besparingen ska ske på annat sätt är hon mycket spänd på att få veta hur.

Hon är orolig för att det här är början på ett systemskifte och att fler verksamheter kommer att privatiseras "utan föregående utredningar och konsekvensanalyser".

– Det har inte börjat bra, tycker Irene Homman, som i stället förordar att kommunledningen och personalen tillsammans och verksamhetsvis diskuterar fram andra lösningar, som är bra för servicetagarna, de anställda och kommunens ekonomi.

– Människor är i grunden kreativa, påpekar hon.

Mer läsning

Annons