Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik i Gagnef: "Slarvigt och slappt att höja skatten"

– Gagnefs S-ledda majoritet hanterar skattebetalarnas pengar på ett slappt och slarvigt sätt, hävdar oppositionsrådet Fredrik Jarl (C).
Den borgerliga oppositionen, som tagit fram ett eget budgetförslag, anser att "det är uppenbart att majoriteten höjer skatten nu för att inte behöva göra det närmare valet".

Annons

Christer Iversen (L),  Anders Bengtsson (KD),  Fredrik Jarl (C) och Stefan J Eriksson (M) anser att deras förslag är bra för kommunen och uppmanar majoriteten att ta den hjälp sopm oppositionen erbjuder.

Inför tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen – och torsdagens sammanträde med kommunfullmäktige – har C, M, KD och L lagt ett eget förslag till budget inför 2017.

– Gagnefs kommun klarar av betydande satsningar utan att det behöver drabba skattebetalarna i form av högre skatt, anser Fredrik Jarl (C), Stefan J Eriksson (M), Anders Bengtsson (KD) och Christer Iversen (L).

Efter en återremiss i kommunfullmäktige har oppositionen under ett extra sammanträde med budgetberedningen lagt förslag som "ger en budget i balans – utan skattehöjningar".

Fredrik Jarl (C), oppositionsråd i Gagnef, anser att effektiviseringar nu är nödvändiga för att ge handlingsutrymme inför arbetet med kommande års budgetar.

– Det verkar som att majoriteten köper åtminstone några av våra förslag och är beredd att gå med på att reducera skattehöjningen från föreslagna 49 till 29 öre. Vi anser att en effektiviseringsgrupp kan spara in ytterligare 4,3 miljoner och att det därmed inte behövs någon skattehöjning, säger Fredrik Jarl.

– Genom ett generellt effektiviseringsuppdrag får tjänstemän och anställda, som är insatta i detaljfrågorna, möjlighet att

Stefan J Eriksson betonar att oppositionspartierna inte säger principiellt nej till en framtida skattehöjning, men att det är av största vikt att testa alla andra möjligheter innan ett sådant beslut tas.

– Genom att höja skatten förlorar Gagnef i konkurrenskraft, påpekar han.

Christer Iversen (L) anser att majorietetens sätt att

– Vi har redan så höga avgifter att vi inte har råd med en skattehöjning om vi vill få människor att bo kvar och att flytta hit, tillägger Christer Iversen och förklarar att majoriteten vill ge nämnderna ökade an slag med mer än sex procent, vilket han säger är mer än någonsin tidigare under hans år i politiken.

– Vi har försökt att hjälpa till med ekonomin genom att lägga konkreta förslag under budgetarbetet, förklarar Anders Bengtsson (KD).

– Effektiviseringsgruppen, som bildas ett år för sent, kan – om den börjar jobba omedelbart – hitta besparingar på 4,3 miljoner. Senast vi hade en sådan grupp, 2008-09, lyckades den på nio månader hitta effektiviseringar som under pågående budgetår gav åtta-nio miljoner, fortsätter Anders Bengtsson.

Oppositionen påpekar att även majoriteten lagt ut generella och ospecificerade besparingsbeting, men att det finns mer att göra – inte minst inom socialnämndens verksamhetsområde:

– Inom vissa områden har vi ju också dokumenterade överkostnader.

Fredrik Jarl och hans allianskamrater hoppas att majoriteten kommer till kommunstyrelsens sammanträde med egna besparingsförslag och låter bli att höja skatten:

– Annars blir det väldigt uppenbart att den politiska ledningen är svag och oförmögen att på ett effektivt sätt leda Gagnefs kommun.

Kommunalrådet Irene Homman (S) säger att det är positivt att oppositionen hittat ett par "budgetförstärkningar", men att en skattehöjning med 29 öre är helt nödvändig eftersom det är svårt att spara större summor i en redan "slimmad" verksamhet.

Mer läsning

Annons