Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstutställning vid Bastberges fäbodar

/
  • Konstintresserad. Gerhard Termén är ordförande i Torsten Dahl-sällskapet som har tagit initiativ till utställningen.  Foto: Maja Berg
  • Far och son. Torsten Dahls målningar har ställts ut vid Bastbergets fäbodar. Här syns sonen Torbjörn Dahl bredvid ett fotografi av sin naturälskande far - som på bilden ligger under ett fällt träd och filosoferar.  Foto: Maja Berg

Annons

- Pappa älskade lugnet och den orörda naturen som finns här. Jag minns att han alltid gick runt med ett skissblock och tecknade i naturen, och i hans konst och texter förekom ofta småkryp och växter, berättar sonen Torbjörn Dahl, som tillbringade sin barndoms somrar vid Bastbergets fäbodar.

Torsten Dahl-sällskapet tog initiativet att ordna en utställning på Bastberget för att uppmärksamma att det är 40 år sedan konstnären avled. Totalt har 16 alster från 1930-1966 visats, och utöver konstutställningen reciterades texter av Torsten Dahl tillsammans med spelmansmusik i de vackra omgivningarna.

- Tidigare har hans målningar visats i Mockfjärd och Falun, men aldrig här uppe så det känns roligt att det blivit av, säger ordförande i Torsten Dahl-sällskapet, Gerhard Termén.

- Jag tror att pappa hade tyckt mycket om det här - för han älskade den här platsen - även om han normalt sett var helt ointresserad av utställningar och publicitet:

- När Gustav VI Adolf var på Eriksgata i Mockfjärd 1953 ville han hälsa på pappa, eftersom han hade köpt en tavla av honom tidigare - men pappa höll sig undan, han smet helt enkelt, skrattar Torbjörn.

Torsten Dahl föddes 1903 i Mockfjärd där han växte upp tillsammans med sin moster. I 20-årsåldern flyttade han till Stockholm där han var verksam som yrkesmålare, samtidigt som han studerade på Tekniska Skolan, sedermera Konstfack. Han rörde sig i Klarakvarterets konstnärskretsar tillsammans med bland andra Nils Ferlin, Erik Asklund och Jan Fridegård. Det stora genombrottet kom 1947 efter en utställning på Konstsalongen Samlaren i Stockholm som blev en stor framgång både publikt och hos konstkritiker. Utöver att måla var Torsten Dahl verksam som skribent, i många år i Borlänge Tidning, poet, träskulptör och tecknare. Framgångarna till trots lämnade Torsten livet i storstaden 1940 och återvände till sitt älskade Dalarna, där han helt gick in för att teckna, måla och skriva med naturen inpå knuten.

- Pappa gillade aldrig att bo i storstan - han var inte intresserad av att bo i vad han kallade en betonggryta, säger Torbjörn.

Mer läsning

Annons