Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att lära ut en lagsport

/
  • Ungdomstränare. Från vänster, Jonas Bergsten och Janne Grönberg, tränar ett pojklag i Mockfjärds BK, och de ville inte missa chansen att lära sig mer om att leda ett lag.  Foto: Maja Berg
  • Fotbollskunniga. Från vänster, Göran Göransson, från Svenska fotbollsförbundet, fysioterapeuten, Palle Davidsson och Staffan Johansson, ungdomsansvarig i Mockfjärds BK, medverkar alla, under de tre utbildningsdagarna som just nu pågår för Gagnefs ungdomstränare.  Foto: Maja Berg

Annons

- Jag har sytt ihop ett utbildningspaket som bygger på fotbollsförbundets utbildningsprogram och jag kommer att varva mellan material från baskursen och från den avancerade utbildningen, säger Göran Göransson, vid ledarutbildningen som hålls i Sporthallen i Mockfjärd.

En stor del av kursen behandlar den pedagogiska delen av att träna ett lag, hur man som tränare ger instruktioner, och vikten av att se varje individ, inte bara en grupp av spelare.

- En bra tränare ska vara empatisk, visa medmänsklighet, engagemang och förstå vikten av att alla i laget känner sig viktiga, det tror jag är extra viktigt när det gäller träning av ungdomslag, berättar Göran.

Med den tre dagar långa kursen hoppas Göran kunna bidra till att väcka intresse och vilja hos ledarna till att vidareutbilda sig mer.

- Det är viktigt att gå tränarutbildningar, för fotboll innebär så mycket mer än bara spelet. Det handlar om att kunna forma laget och att lära ut lagspelandets konst, säger han.

En av arrangörerna till tränarkursen är Staffan Johansson, ungdomsansvarig i Mockfjärds BK, och han ser ett stort behov av sådan här utbildning.

- Det är lätt att tro att man vet allt om fotboll, men det finns så oerhört mycket mer att lära, framför allt gällande ledarskap, säger han, och är nöjd att ha Sveriges absolut främsta inom fotbollen, på plats i Mockfjärd.

Mer läsning

Annons