Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Komvux-lärare slutade "för att inte bli sjuk"

En tidigare komvux-lärare uppmanar kommunledningen att för elevernas, lärarnas och kommunens bästa se över vuxenutbildningens organisation och hanteringen av sfi-undervisningen.
Efter nära 40 år som lärare i Gagnef har hon slutat i förtid "för att inte bli sjuk".
– Jag är inte säker på att ni är införstådda med de nuvarande förhållandena, skriver hon.

Annons

I sin skrivelse till kommunstyrelsen betonar läraren, som inte vill figurera med namn, att allt går att förbättra.

– Men för att det ska vara möjligt måste ni veta hur verkligheten ser ut, heter det i skrivelsen.

Under omkring 20 av sina 40 år som lärare i kommunen har kvinnan undervisat vuxna invandrare i sfi eller svenska för invandrare. Hon slutade den första oktober i fjol.

Då tog hon, vid 62 års ålder, förtidspension.

– Jag insåg att jag måste sluta på grund av den höga arbetsbelastningen och det ringa intresset från arbetsgivaren att lyssna och titta på invandrarundervisningens situation, heter det i skrivelsen.

Hon berömmer tidigare rektorerna John Quick och Torbjörn Ingmarsson och hyllar den arbetsglädje som de var med och skapade och som under deras tid präglade organisationen.

Men hon konstaterar att under senare tid har något hänt; "flera lärare gick i pension och vi fick inga lärare i svenska och engelska", "invandrarundervisningen växte ur lokalerna och kommunikationen uppåt fungerar inte" och "det stuvades om till bristningsgränsen". Läraren påpekar också att ingen lärare anställts för analfabeter, som kräver undervisning enligt en särskild metod; alfabetisering.

– Om inte kommunikationerna finns och inte heller viljan att samarbeta, rasar en hel verksamhet, skriver läraren.

Dessutom berättar hon om en jämnårig lärare som jobbat i Gagnef i 40 år och som för några veckor sedan via mejl fick besked om att hans arbetstid skulle utökas med 25 procent.

– Men han jobbar redan 100 procent och han fick ingen föregående information av någon chef, utan ställdes inför fakta. Nu är han sjukskriven.

Läraren skriver att hon vill uppmärksamma de styrande på förhållandena i hopp om att de ska kunna förbättra dem. Men för henne är det slut och hon längtar inte tillbaka.

– Livet är för värdefullt för det, säger hon när tidningen når henne för en kommentar.

Mer läsning

Annons