Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolflotte och Linnéfirande i Mockfjärd

/
  • Hemlighetsfull. I det här skåpet på Gammelgården låste Daniel Brandt (på bilden) in hemliga handlingar - 50 år senare öppnades skåpet - och dess innehåll visas i sommar på Gammelgårdens loge.
  • Kolflotte. Börje Bergqvist, ordförande i Mockfjärds hembygsförening (till vänster), och guiden Kenneth Altemark framför kolflotten som finns att se på Gammelgåden från och med den 7 juli.

Annons

Den 7 juli drar Hembygdsföreningen i Mockfjärd i gång sitt sommarprogram och har därefter öppet hela sommaren på helgerna mellan klockan 13.00 och 17.00. En ny sevärdhet för i år är en kolflotte som tidigare funnits att beskåda vid koppargruvan i Falun. Att "flotta kol" var typiskt för Västerdalarna, och metoden togs i bruk som en följd av kraftigt ökad gruvbrytning vid Kopparberget i Falun. Under 1700-talet slutade man frakta kol på detta sätt, och ingen originalflotte finns kvar. Reproduktionen är något mindre än originalflottarna - men den har sjösatts och provåkts.

- Vi vet inte exakt hur flottarna såg ut, för de förstördes när de kom till Falun, och virket användes till att bygga hus eller möbler, berättar Börje Bergqvist, ordförande i Mockfjärds hembygsförening.

Om kolflottens historia och mycket mer kommer sommarens guide Kenneth Altemark att berätta. Han är anställd av Skogsstyrelsen, via ett EU-projekt, och har under våren genomfört en diger inventering av alla fäbodarnas föremål.

- Totalt finns här 24 byggnader med 2500 föremål - och allt det har jag gått igenom - så man kan säga att jag har ganska bra koll på grejerna här, skrattar han.

På Gammelgården uppmärksammas även Linné-jubileet, och den 12 augusti anordnas en Linnédag på gården, som inleds med en vandring från Dala-Floda hembygdsgård och avslutas med en fotoutställning på Linnétema av Gagnefs fotoklubb.

- Det är extra roligt för Linné vandrade förbi Gammegården med sina sju lärljungar - här utanför blev han utskälld av en granndam för att han hade släppt lös sina hästar, berättar Börje Bergqvist.

Hela sommaren pågår också en jubileumsutställning om Linné på Gammelgårdens loge - och där uppmärksammas även en mer lokal kändis - Daniel Brandt.

- Brandt arbetade som lärare och var en väldigt engagerad i Mockfjärds-bo som i 18 år arbetade för att Mockfjärd skulle bli en egen kommun. När han gick bort låste han in dokument och hemliga handlingar i ett skåp och sa att skåpet skulle öppnas först 50 år senare - vilket det också gjorde - en del av innehållet ställer vi ut i sommar, säger Börje Bergqvist.

Mer läsning

Annons