Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I mormors scenspår

/
  • Eva, Ida och Linnéa med ensemblens allra yngsta
  • – Vi gör lite av varje, hoppar in där det behövs, berättar systrarna.

Först Kickan, sedan Eva och Ulrica – och snart Ida och Linnéa.
Nu står tredje generationen Erkers och stampar bakom revyscenen i Björbo.
– Vi vill gå i mormors och mammas fotspår och medverka till att revyn lever vidare, säger systrarna Ida och Linnéa.

Annons

Kickan Erkers döttrar Eva och Ulrica var bara några år när de tillsammans med mamma medverkade i Ingmarsspelen och lite senare debuterade de i revyn.

– Då var det lättare att vara barn bakom scenen. Idag är allt mer uppstyrt och varenda person på och bakom scenen har en klar uppgift, ett ansvar för att publiken ska trivas, säger Ulrica, som tillsammans med systern skriver en hel del av revyns material och medverkar i både sångnummer och sketcher.

De tillbringade en stor del av sin uppväxt i revylokalen, rabblade redan som barn revyrepliker utantill och säger själva att de har revyandet att tacka för mycket.

– Det är utvecklande att lära sig att bjuda på sig själv och att inse att det inte är farligt, att skratt kan förena och skapa gemenskap, förklarar Ulrica, som är glad över att hennes döttrar vill dela hennes upplevelser på samma sätt som hon delat åtminstone en del av sitt scenliv med sin syster och med sin mor.

I år debuterar nämligen både Ida och Linnéa, som fyller 16 respektive 15 år i mars, bakom och på scenen. Ida är scenarbetare och Linnéa påkläderska.

– Vi är också statister i något nummer, berättar Ida, som dessutom har en replik.

Både hon och Linnéa är imponerade av sina medarbetare, som de beskriver som underbara människor, och av gemenskapen, som gör att nykomlingar lätt känner sig välkomna och som en viktig del av ensemblen.

– Mamma, mormor och moster är naturligtvis våra stora förebilder, men det är många som är riktigt bra, säger de och berättar att de i årets revy har riktigt, riktigt roligt åt bland andra Richard (Linderholm), Hasse (Persson) och Anna-Lena (Larsson).

Systrarna säger att de alltid drömt om att på något sätt få vara med och arbeta med revyn.

– Visst vill vi vara på scenen, mamma får se upp, säger Ida med ett skratt.

– Men det viktigaste är att traditionen lever vidare, att revyn fortsätter, tycker Linnéa.

Systrarna, som tillsammans med revygängets andra ungdomar, fått vara med och påverka musikvalet till årets uppsättning, är viktiga för revyns framtid – och deras medverkan samt facebookande och twittrande har redan lockat fler yngre besökare till föreställningarna.

Björborevyn är en institution i Nöjesdalarna och ses årligen av 6 000 människor.

Mer läsning

Annons