Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kajsa Wargs anda

/

Annons

Tidningen har tidigare berättat att hantverkarna från Björbo ställer ut föremål i Dark Rainbow Shop i Tensta konsthall. Flera läsare har hört av sig och undrat hur utställningsföremålen ser ut.

Nu kan tidningen också visa bilder på några av de föremål som väckt museibesökarnas intresse och nyfikenhet.

Kubbstolen, som är formad av naturen och av skogskarlen John, är i björk.

– Det är en förhållandevis grov björkstam med ett par stora utväxter, som har fått bli fot respektive ryggstöd. Den mindre av utväxterna satt så bra till att den förstärker stolens fot och ger hela stolen balans och stadga, säger John och berättar att han ägnat några veckor åt att göra en stol av det ämne som det tagit naturen ungefär 80 år att skapa.

Det var en hel del år sedan han gjorde stolen, som under de senaste åren visats upp på några utställningar, men i huvudsak förvarats i ett förråd – eller som man säger i bygden "e rämmillbo´".

Margit har bidragit till utställningen med ett antal silkespappersblommor, dels enstaka blommor, dels blommor arrangerade på kragar.

– Jag klipper till silkespapperet och formar det sedan med händerna genom att vika, knyta och dra. Det innebär att ingen blomma blir en annan lik. Blommorna sys fast på kragen, som sedan fordas med siden, berättar Margit.

Hon och maken är pensionärer och ägnar en stor del av sin tid åt skapande verksamhet.

De slöjdar och handarbetar i många olika material, de utgår ofta från naturens former och de arbetar helt i Kajsa Wargs anda.

Det innebär att vedträn kan förvandlas till slevar, att uttjänta nylonstrumpor formas till rosor i kransar, att spiraler i kollegieblock nyttjas för trådarbeten eller luffarslöjd, att vinteräpplena skulpteras och torkas till fantasieggande varelser, att barkstycken används som konstverk eller som underlag för blomsterarrangemang, att garnstumpar binds samman till ugglor och att gamla tidningar och telefonkataloger förvandlas till hönor, tuppar och ankor.

– Vi har ett stort gemensamt intresse och vi har aldrig tråkigt, förklarar Margit och John Lindholm.

FOTNOT: Kajsa Warg, författare till kokboken Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber, förknippas intimt med tales- och handlingssättet "man tager vad man haver".

Mer läsning

Annons