Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna upp 2,6 procent

Hyrorna för Gagnefsbostäders hyresgäster höjs med i genomsnitt 2,6 procent.
– Vi enades på en och en halv timme, säger det kommunala bostadsbolagets styrelseordförande Per Dahlkvist (C).

Annons

Inför hyresförhandlingarna hade Gagnefsbostäder krävde en höjning med drygt fem procent.

Det motiverades med att bolaget behöver förbättra soliditeten samt med att underhållet är eftersatt och att delar av bostadsbeståndet måste renoveras.

Hyresgästföreningens utgångsbud var en höjning med strax under två procent.

Men trots att det skiljde över tre procent mellan parterna kunde de snabbt enas om 2,6 procent, en höjning som genomförs från och med den 1 februari.

– Vi har också enats om att vi för att slippa framtida hårda förhandlingar ska ha ett närmare samarbete och träffas även mellan de egentliga hyresförhandlingarna, berättar Per Dahlkvist.

Parterna ska tillsammans försöka ta fram en långsiktig plan för hur underhållet ska ske och för hur man ska gå tillväga för att restaurera de lägenheter som är i behov av mer omfattande underhåll – utan att det leder till stora hyreshöjningar.

Under det gemensamma planarbetet ska parterna också se över vad som kan göras för att förbättra bolagets soliditet, som förenklat uttryckt är ett mått på ett företags ekonomiska hälsotillstånd.

– Gagnefsbostäders soliditet är låg vid en jämförelse med andra kommunala fastighetsbolag, säger styrelseordföranden.

Han tillägger att de flesta an dra kommunala bostadsbolag dras med ett eftersatt lägenhetsunderhåll och att Gagnefs nu avtalade hyreshöjning, prutningen till trots, är "den bästa i länet".

– Jag är nöjd och vi kommer att kunna genomföra en del underhåll under året, säger han.

Mer läsning

Annons