Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpte efterlyst bror - sparkas som vd

/

Annons

Eric Arosenius, 38, rymde 1995 från Mariefredsanstalten efter en permission. Han är dömd till sex års fängelse för mordförsök på sin hustru.

Nu misstänkts hans syster, Marianne Arosenius, för att ha hjälpt honom hålla sig undan och gett honom jobb som konsult i USA.

När tidningen når Åkerströms förre vd på torsdagskvällen väljer hon att berätta.

Hon säger att hon är bedrövad över de senaste dagarnas händelser. Att hon med omedelbar verkan tvingas lämna sin tjänst har hon förståelse för.

- Det känns jättetungt nu. Men jag förstår Åkerströms, säger Marianne Arosenius.

Hon menar att hon inte visste om att hennes bror fortfarande var efterlyst i Sverige. När hon i november 2006 gav honom jobb som konsult gjorde hon det för hans meriter. Att han var dömd för mordförsök på sin hustru såg hon inte som en anledning att neka honom jobb.

- Jag tycker alla förtjänar en andra chans. Det tycker jag fortfarande, säger Marianne Arosenius.

Men hon har under alla år haft kontakt med sin bror och vetat om var han befunnit sig, även när hon själv trodde att brottet fortfarande inte var preskriberat.

- Han är ju min bror och jag är hans syster. Som familj är vi inte dömda att säga var någon finns och polisen har inte heller kontaktat mig. Dessutom är han amerikansk medborgare, säger hon.

- Men jag ångrar oerhört att jag inte kontrollerade om brottet var preskriberat när han fick jobbet.

I måndags upptäckte man inom företaget att en konsult vid namn Eric Rose sannolikt var samme man som efterlyste Eric Arosenius.

Marianne Arosenius säger att hon skickade ett mail till sin bror och berättade att han inte längre kunde jobba kvar i företaget.

Dagen efter fick hon sparken som vd.

Dalarnas Tidningar försökte under torsdagskvällen att nå bolagets styrelseordförande Rune Brandinger för en kommentar. Han hade stängt av sin mobiltelefon och svarade inte i hemtelefonen.

Vd:n för Åkerströms i Björbo vägrar kommentera händelsen.

- Jag har inga kommentarer alls till det här, säger Lars-Olov Liss, vd för Åkerströms i Björbo.

Bolaget uppger dock i ett pressmeddelande att ny vd blir Erik Lindquist som idag är vice president product management i bolaget.

Marianne Arosenius säger att måndagens mail var den senaste kontakten hon haft med sin bror. Hon vill inte berätta var han befinner sig nu, och vill inte heller säga om han är gripen av polis.

- De känns oerhört tungt nu, säger Marianne Arosenius.

Hur mycket tror du att det här har skadat Åkerströms?

- Det beror på vad som händer nu. Jag hoppas att företaget kan gå vidare.

Vad ska du själv göra?

- Det ska jag fundera på nu, säger Marianne Arosenius.

Mer läsning

Annons