Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma - genom tiderna

/
  • Filmpremiär. Elever, lärare, projektansvariga och kulturnämndens trumpetspelande ordförande Lill-Karin Gustafsson fanns på plats när filmerna premiärvisades i Gagnefsbiblioteket.

Annons

Elevernas filmer visas under tre veckor i Gagnefs bibliotek.

Filmarbetet ingår i projektet "Hemma - i världen", som är en fortsättning på det gränsöverskridande samarbete som Dalateatern, Film i Dalarna och Länsbiblioteket Dalarna inledde med Berättarprojektet. Den här gången deltar även Högskolan Dalarna. Totalt deltar 30 lärarstudenter och 350 elever i 22 klasser i nio Dalakommuner.

- Vi ville att eleverna skulle fundera kring sitt hem i världen och på valfritt sätt visa vad som är hemma för dem, berättade Film i Dalarnas Malin Lagergren i samband med tisdagens filmpremiär i Gagnefsbiblioteket.

Hon berättade också att elever i andra kommuner redovisar sitt arbete med hjälp av bland annat berättelser, dikter och en form av tittskåp, inredda lådor.

Kulturnämndens ordförande Lill-Karin Gustafsson (c) högtidstalade på temat hemma och blåste i leksakstrumpet. Kajsa Juhlin, lärarpraktikant vid Kyrkskolan och ansvarig för temaarbetet, berättade om tanken med arbetet, som hon lett tillsammans med lärarna Mona Roth och Meta Janzon samt fritidspedagogerna Marie Hellström och Susanne N Lindberg.

- De totalt 39 eleverna har skildrat sitt hemma utifrån ett historiskt perspektiv. De har använt sig av ämnet drama och visar i film hur invånarna kan ha levat förr i världen. De har själva skrivit handlingen och gjort "strandhugg" i historian med början 2 500 år före Kristus, berättade Kajsa Juhlin.

Eleverna har byggt sina skildringar på de kunskaper i historia som de nyss inhämtat och de har jobbat med projektet under åtta veckor, varav två mer intensivt.

- Vi vill visa att man kan förmedla kunskap på ett annat sätt än genom muntliga redovisningar och att drama är en bra uttrycksform, förklartar Kajsa Juhlin, som berömmer eleverna och uppmanar ortsborna att se filmerna, som kommer att "rulla" under bibliotekets öppettider.

Mer läsning

Annons