Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här knyts nya band

/
  • Nya vindar. Multiinstrumentalisten Ingemar Ihlis blåste en fantastisk fanfar på näverlur och markerade därmed att de ny blåser nya vindar när det gäller myndighetssamverkan.
  • Högtidstalare. Under invigningen högtidstalade från vänster John Sund, Inger Eriksson, Johan Almesjö, Inger Nordström, Anders Ahlgren och Stig Hallin.
  • Bandknytning. Anette Kotilainen, ansvarig för Turistbyrån och Centrum för goda råd, och Gunilla Ström, chef för Arbetsförmedlingen i Gagnef, knöt nya myndighetsband när de klippte polisens avspärrningsplastband och invigde Centrum för Goda råd.

Annons

Ett 50-tal personer deltog i invigningen av den nya, gränsöverskridande och unika servicefunktionen i Djurås.

Anders Ahlgren inledde med att redogöra för bakgrunden till arbetet med centret; att Gagnef i november 2004 var en av de kommuner i Dalarna som hade blivit av med sina polisstationer, att Försäkringskassan aviserade en stängning av kontoren i åtta av länets kommuner och att Arbetsförmedlingen minskat tillgängligheten i tre kommuner.

- Vi noterade att verksamhet flyttades från landsbygd till stad och frågade oss om det är längre från Stockholm till Gagnef än från Gagnef till Stockholm och om avståndet mellan Gagnef och Falun är större än mellan Falun och Gagnef. Vi knöt nävarna och bestämde oss för att sätta stopp och försöka skapa något nytt, som bygger på samverkan istället för på stuprörslösningar, förklarade kommunalrådet och talade om initiativkraft, behovet av goda exempel och vikten av att "serva istället för att tömma landsbygden".

Ahlgren tackade också personalen, som stått ut oväsen och provisorier under ombyggnaden, och han berömde Gagnefs politiker för deras mod och beredvillighet att testa nya utvecklingsvägar.

Länsrådet och tillförordnade landshövdingen Inger Eriksson berömde Gagnefs initiativ och berättade att hon och andra landshövdingar fått en "order" av näringsminister Maud Olofsson (c) att samordna statens arbete och samverka så att kommunerna får det stöd de behöver.

- En ensam tråd är inte stark, men i en väv blir den hållbar och det synsättet kan överföras på samhällsservice, sade hon.

Biträdande länsarbetsdirektör Inger Nordström beskrev initiativet som framsynt och Centrum för goda råd som "spännande, utmanande och framförallt i tiden". Försäkringskassans länsdirektör Johan Almesjö konstaterade att den nya tekniken ger möjligheter att utveckla landsbygden och Stig Hallin, övervakningschef i Borlänge polisområde, menade att centrat ökat polisens service i kommunen.

Kyrkoherde John Sund kyrkoherde John Sund slog fast att under många hundra år har kyrkan och kyrkbacken varit platser där människor fått goda råd.

- Det här är konkurrens som är positiv och samverkan är en väg framåt, menade han.

- Vad vi tillsammans åstadkommit är märkvärdigt och visar att man aldrig ska ge upp, fastslog Anders Ahlgren.

Under den dag då myndigheterna "tittade ut ur och lämnade stuprören".

Mer läsning

Annons