Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

God prognos för kommunen

Annons

- Det här året är något ansträngt ekonomiskt sett, och Gagnefs kommun är inte ensam om att behöva strama upp, säger kommunstyrelsens ordförande, Anders Ahlgren (c), som tycker att det är en prestation att budgeten, som utifrån beräkningar baserade på redovisning till och med april månad, ser ut att kunna hållas.

- Om man har i åtanke att det kostar 1 480 000 kronor om dygnet att driva alla kommunala verksamheter så får man också lite perspektiv på siffrorna, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden är en av kommunens nämnder som dras med underskott. Omkring 2,1 miljoner kronor fattas och det beror bland annat på ökade utgifter, som en följd av obudgeterade placeringar, och på att gruppen med barn med särskilda behov växer. Orsakerna till det är dock inte helt klara.

- Jag vill inte gå in och spekulera i varför antalet ökar för det finns inga enkla förklaringar, men jag kan säga att det alltid är svårt att förutse sådana här placeringar, som vissa fall kan vara mycket kostsamma, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd), och tillägger att barnomsorgen är ett prioriterat område i kommunen.

Även inom förskolan har barngrupperna vuxit och således har behovet av barnomsorg ökat något som tillgodosetts genom öppnandet av den fristående förskolan.

- Vi ville uppmuntra de här personerna som efter alla år inom förskolan fortfarande har sådan energi och brinnande intresse att de ville dra igång den här verksamheten, säger Anders Bengtsson, och tillägger att den nya förskolan kommer att drivas på samma villkor som de kommunala.

Den andra nämnd som har ekonomiska svårigheter är socialnämnden som bedöms ha ett underskott på omkring 3,5 miljoner kronor, och även i det här fallet beror det på tillkommande placeringar utanför budget.

- Jag har ändå hopp om att det här underskottet ska gå att lösa och att vi kan få ett nollresultat för socialnämnden, säger socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c).

Mer läsning

Annons