Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glasplåtar donerade till hembygdsföreningen

/
  • Ingrid Hjorth och Leif Lorentzon tittar över de gamla glasplåtarna. Ett fotografi av Elin Köpman själv syns längs till höger på bilden.  Foto: Erika Hällberg

Annons

Leif Lorentzon, Gagnefs hembygdsförenings ordförande, kontaktades i höstas av Eva Garbrielsson från Stockholm.

- Hon ville att vi i hembygdsföreningen skulle ta hand om glasplåtarna som fanns kvar efter Elin Köpman, berättar Leif Lorentzon.

Glasplåtar var den tidens negativ, och sammanlagt donerades 70 stycken. Donationen innehåller också 15 stycken diabilder på operationer. De finns kvar från tiden då Elin Köpman arbetade på Karolinska sjukhuset för professor Herbert Olivecrona.

- Där fick hon ta bilder på canceroperationer. Elin satt på en stol ovanför operationsbordet och fotograferade, sen användes bilderna på föreläsningar, berättar Ingrid Hjorth vars pappa var bror till Elin Köpman.

Elin föddes i Gagnef 1905. Hon började arbeta som assistent hos fotograf Erik Köpman, och fattade tycke för både honom och fotograferandet. Erik och Elin gifte sig i början på 20-talet, och hade foto-ateljé i Gagnef.

- Jag minns när man var där och tog kort som liten. Senare flyttade de till Borlänge och hade ateljé där, säger Ingrid Hjorth.

På slutet av 40-talet skilde sig Elin och Erik. Elin flyttade till Stockholm och började där arbeta på Jaegers hovfoto och på Karolinska.

- På Karolinska jobbade hon till sent om nätterna. Jag antar att professorn utnyttjade henne till max med arbetstiden. Men hon tyckte nog det var ett bra jobb, för hon stannade ju kvar, säger Ingrid Hjort.

Elin Köpman brukade återvända till Gagnef om somrarna, och fotograferade alltid mycket.

- Man blev nästan mätt på att fotograferas till slut, skrattar Ingrid Hjort.

Glasplåtarna man fått är bara en bråkdel av Elin Köpmans arbete berättar Leif Lorentzon. Elin Köpman avled 1985. Nu ska man gå igenom alla plåtar och diabilder man fått, för att se vad där finns.

- Sen om vi får tid och lust kanske vi kan försöka framkalla lite bilder, säger Leif Lorentzon.

Mer läsning

Annons