Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gangsingar på uppgång gästar Skanka loss

/
  • Spelning på gång. Mathias Berg från Gagnef spelar med bandet

Annons

- Vi är laddade, det känns stort - det är ju minst sagt ett tag sedan vi spelade i Gagnef, så jag hoppas att några gamla kompisar kommer att stå längst fram och ruska på huvudet, det vore grymt, skrattar Mathias, som numera är bosatt i Stockholm.

Det går bra för killarna i Gabriel Munck. I höstas följde de med Mando Diao som support på en tre veckor lång Sverigeturné, och på P3 spelas deras låt "A Night With You" flitigt. I helgen lirar bandet som har rötterna i Gagnef på upplevelsesemestern Skanka loss och influenserna kommer från mörk 80-talsinspirerad musik som Echo & the Bunnymen, New Order och Joy Division.

- Vi kommer att bjuda på en konsert full av grymma gitarrer och basslingor och en mörk sång som ekar längs med Dalälven, säger Mathias Berg, basist i Gabriel Munck, som har spelat på Ängsholns Folkets park en gång tidigare - för femton år sedan.

Mathias och Gabriels musikaliska samarbete går långt bak i tiden. I tonåren när bägge bodde kvar i Gagnef hade de ett band i hop och spelade bland annat på fritidsgårdar. Därefter skildes deras vägar åt när Mathias flyttade till Stockholm och Gabriel till Malmö.

- Jag slutade med musiken när jag flyttade till Stockholm, men Gabriel fortsatte hela tiden att göra låtar, så när han flyttade upp till Stockholm för tre år sedan kom vi i kontakt med varandra igen. Tack vare att Gabriel träffade en producent, som bland annat har hjälpt Mando Diao och Sugarplum Fairy, som gillade hans låtar startade vi bandet ett och ett halvt år senare. Namnvalet var självklart - eftersom Gabriel skriver alla låtar ville vi uppkalla det efter honom - sen låter det ju bra också, berättar Mathias.

Övriga medlemmar är Matti Dahl på gitarr och Andreas Ekstedt på trummor. Två singlar har spelats in och i slutet av sommaren ska de spela in debutalbumet som förhoppningsvis kommer ut i februari-mars nästa år.

- Det är kul, vi har fått bra respons både av publik och branschfolk. Vi kommer att ge ut skivan själva och sen försöka få kontakt med skivbolag, för det är svårt att klara sig utan ett bolag i ryggen, säger Mathias.

Senare i sommar står en spelning för osignade band på en minifestival i Berlin på tur - men först ska de alltså spela i sina gamla hemtrakter.

- Vi repar ju för fullt inför skivan så automatiskt värmer vi upp inför spelningen i Gagnef där vi kommer att dra några helt nya låtar. Jag har varit på Skanka loss förut som besökare, och det är en rolig tillställning - då har jag bott i tält - nu får jag bo i artistladan och bara det känns ju speciellt - det ska bli extra kul att gå runt och reta alla, skrattar Mathias.

Mer läsning

Annons