Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefspolitiker efterlyser stabilitet och handlingskraft

– Trätorna inom den politiska majoriteten i Gagnef spär tyvärr på politikerföraktet.
Stefan J Eriksson, gruppledare för M, är bekymrad över de senaste turerna i demensboendefrågan.
– Nu behövs stabilitet och prestigelös handlingskraft, anser han.

Annons

– Dementa, deras anhöriga och kommunens äldreomsorgspersonal har drabbats och drabbas av alla fördröjningar när det gäller demensboendebygget, konstaterar Stefan J Eriksson.

I frågan om äldreomsorgens framtida struktur och bygget av ett demensboende har den Gagnefs nuvarande politiska majoritet – S, KOSA och MP – splittrats.

S har gjort upp med C och M om ett förslag som innebär att ett nytt och samlat demensboende ska tillskapas vid Nässjön.

KOSA har med stöd av MP, SD, KD och L förespråkat en lösning som innebär att demensboendet delas upp på flera byggnader och orter.

Det här har lett till öppen ordväxling mellan företrädare för i första hand S och KOSA.

– Det som hänt och händer är beklagligt och bekymmersamt ur flera olika synvinklar. Att bygget fördröjts har drabbat dementa, deras familjer och personalen. Jag är djupt imponerad av omsorgspersonalens och de kommunala tjänstemännens engagemang, att de orkar starta om och gång på gång ta fram nya förslag och beslutsunderlag, säger han.

Stefan J Eriksson tycker också att partierna i den nuvarande majoriteten borde ha enats i den kontroversiella äldreomsorgsfrågan innan de inledde sitt samarbete och tog över makten.

– Med tanke på skattehöjningen och det som sas under skattedebatten i fullmäktige är det viktigt att vi alla tar ansvar, respekterar demokratiska beslut, släpper prestigen och försöker enas om lösningar som nu och på sikt är bra för kommunen och invånarna, anser han.

M-politikern menar också att demensboendefrågan egentligen inte är ideologisk:

– Det är en praktisk och ekonomisk fråga. Vi är överens med S och C om att satsa på ett samlat demensboende eftersom det ger personalmässig flexibilitet och kvalitet. Specialister ska vara i verksamheten istället för att köra bil mellan enheterna.

Stefan J Eriksson säger att så snart demensboendefrågan är löst så måste Gagnefs politiker fokusera på äldreomsorgen i stort,

– Vi kommer att behöva särskilda boenden och borde kunna enas om var vi ska satsa för att de ska finnas nära invånarna, tycker han.

När det gäller demensboendet har kommunstyrelsen – genom votering och med knapp majoritet för S-, C- och M-förslaget – beslutat att huvudinriktningen för lokaliseringen av ett samlat boende ska vara Nässjön.

Ett nytt och detaljerat förslag – med idéskisser till byggnad och utemiljö, detaljplan, förprojekteringsåtgärder, investerings- och driftkalkyler samt förslag till finansiering inklusive en utredning angående olika ägar- och driftformer – ska presenteras för kommunfullmäktige i mars.

– Vi har inte råd med fler omtag och repriser, utan då måste vi ta ett framtidsbeslut, anser Stefan J Eriksson.

Mer läsning

Annons