Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gagnefsbor varnas för björnen

Annons

Miljöinspektör Mia Jacobsson och miljö- och byggnadsnämndens ordförande Curt Svärd (c) menar att alla invånare att tänka på att hantera komposter och annat avfall på ett sätt så att de inte lockar stora rovdjur att söka sig in i bebyggelse.

Tidningen har vid flera tillfällen berättat om att en björn setts vid motionsspåren, som utgår från Gagnefs IF:s klubbstuga i Övre Tjärna. Det finns också obekräftade rapporter om att personer ska ha sett två björnar samtidigt.

- Att se en björn är en upplevelse. Men samtidigt måste vi ha respekt för de stora rovdjuren och visa dem hänsyn. När vi nu har växande stammar av stora rovdjur måste vi tänka på att agera på ett sätt så att vi inte omedvetet skapar konfliktsituationer, säger Curt Svärd.

Calle Andersson, som tillsammans med dottern Bodil Forsén ansvarar för skötsel av GIF-spåren i Övre Tjärna, berättar att björnen varit nära klubbstugan, men att det av allt att döma handlade om ett kort besök.

- Jag brukar rasta mina hundar i området och under de senaste dagarna har de inte markerat att det finns någon björn i området, berättar Calle Andersson, som också är ordförande i Gagnef-Mockfjärds jaktvårdskrets.

Miljöförvaltningen har fått rapport om att det funnits en rävåtel i området, men Calle Andersson säger att den är avvecklad och Mia Jacobsson uppger att det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att anlägga åtlingsplatser.

- Det är viktigt att vi alla tänker på hur vi hanterar hushållsavfall, komposttunnor och annat. Även om vi vill se stora rovdjur vill vi inte möta dem i motionsspåret eller vid komposttunnan hemma på gården. Det handlar om att inte ge djuren ett beteende som riskerar att leda till att människor skadas eller till att djuren måste avlivas för att förebygga olyckor, fastslår Curt Svärd.

Samtidigt skulle han själv väldigt gärna vilja se en björn i frihet.

- Men upplevelsen skulle vara större och bättre om det skedde ute i skogen, långt från bebyggelse, och helst skulle jag faktiskt vilja sitta i en bil, erkänner nämndbasen.

Mer läsning

Annons