Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångar genom list

/
  • – Investeringen är bra för miljön och för vår produktionskapacitet, förklarade Jan Hedlund, här framför den nya målerilinjens
  • Bandklippning. Ulf Sandberg, Jan Hedlund och Sten H Larsson hjälptes åt med att inviga den nya målerilinjen.

Annons

Under onsdagen togs företagets nya och ungefär 75 meter långa målerilinje officiellt i bruk.

- Förenklat kan man säga att vi stoppar in en bräda i ena ändan och får ut en färdigbehandlad, målad och förpackad list i andra ändan, berättar Jan Hedlund.

Satsningen på linjen är ett led i företagets arbete för att rationalisera och miljöanpassa verksamheten - och självfallet öka lönsamheten.

- Den nya utrustningen gör det möjligt för oss att gå över från lösnings- till vattenbaserade färger, vilket är bra för såväl arbetsmiljön som miljön generellt sett. Dessutom besparar linjen personalen många lyft och obekväma arbetsmoment, säger Sten H Larsson, som är konsult och som lett rationaliseringsarbetet.

I den nya utrustningen ingår en "station" där varje bräda behandlas med UV-strålar för att den dels ska få en bra ytstruktur efter målningen, dels ska vara möjliga att behandla rationellt och med ett långvarigt resultat med vattenbaserade färger.

Investeringen gör att företaget kan öka produktionen per månad från i runda tal 170 000 till - med utökad skiftgång - upp mot 300 000 löpmeter lister.

- Det har varit bra att göra den här investeringen just nu, under en högkonjunktur, när vi har hjälp av konjunkturen med att finansiera satsningen och få avsättning för en ökad produktion, tyckte Ulf Sandberg, styrelseordförande i bolaget.

Han och Jan Hedlund betonade också den nytta och draghjälp som EB Hedlund & Co haft och har av kunden och hyresgästen Mockfjärds Fönster AB:

- Vi åker med på er fantastiska framgångsresa.

Sten H Larsson konstaterade att personalen under en följd av år ställt upp på förändringsarbetet och medverkat till att företaget, symboliskt uttryckt, gått från att vara en "hembygdsgård med hantverk till att bli en modern och stor industri".

- Sten har jagat på både mig och personalen. Men det kan vara nyttigt att känna sig jagad eftersom det innebär att man hela tiden måste se framåt och sikta mot nya mål, förklarade Jan Hedlund.

Fakta: Hedlunds

EB Hedlund & Co, som är resultatet av ett samgående mellan flera företag och har rötter i både Enviken och Falun, startades av Erik Hedlund, övertogs av hans son Bertil och drivs och ägs i dag av Bertils son Jan.

År 1998 flyttade företaget, som tillverkar bygglister, socklar och foder, till Dala-Floda och sedan byggkonjunkturen vände uppåt i början av 2000-talet har företaget utvecklats i snabb takt.

I dag uppgår antalet anställda till 30 och en handfull av dem har anställts under det senaste året.

Under det senaste räkenskapsåret omsatte Dala-Flodaföretaget nära 37 miljoner och med en ny målerilinje i kombination med en mycket god byggkonjunktur räknar ledningen med att i år spränga 40-miljonersgränsen.

Mer läsning

Annons