Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första julfirandet på Jugasåkern

/
  • Tomten blev en ny bekantskap för från vänster Ahmad, Mhammad Abassi, Nassir, Najibullah, Bijen, Jamshid, Javid och Hafiz.
  • Till vänster Naser Amiri och Muhammad Abassi skötte julaftonens kocksysslor med den äran.
  • Verksamhetschef Faod Rad sänder en julhälsning alla engagerade gode män.

Efter tre månader i Sverige fick de åtta ensamkommande flyktingbarnen på Jugasåkern uppleva sin första jul med tomte och allt.
– Det här är deras första vinter överhuvud taget, säger en i personalen, Muhammed Hassan.

Annons

– Snö är givetvis något helt nytt för dem. När snön kom gjorde de sin första snögubbe.

Efter tre månader vid boendet i Jugasåkern tycks de unga flyktingpojkarna acklimatiserat sig väl. Sju kommer från Afghanistan och en från Iran. Alla är de i 15-18 årsåldern och alla hoppas de få uppehållstillstånd i Sverige.

När tidningens utsände besökte flyktingboendet Jugasåkern på julaftonen var stämningen på topp. En trappa ned var det samling vid tv:n. Ingen fick missa Kalle Ankas jul. Alla skrattade och hade roligt trots sina tidigare mer eller mindre traumatiska upplevelser i livet.

En av dem, 15-årige Mhammad Abassi, kommer från byn Kasni strax utanför Kabul i Afghanistan. Hans mamma och pappa är döda. Han har en syster och en farbror i Iran. Det tog sex månader för Mhammad att fly från Afghanistan och komma till Sverige via en rad länder som Iran, Turkiet, Grekland, Italien, Danmark och Tyskland. Nu kan han till och med prata lite svenska.

– Jag trivs mycket bra. Jag är glad att vara här.

Enligt verksamhetschef Faod Rad har de diskuterat och kommit fram till att göra ett julbord med afghanska smårätter och röror. På bordet också en stor fruktkorg och choklad skänkta av Svenska kyrkan och Röda Korset. Vidare kan sägas att Lions Daldockor skänkt ett ishockeyspel till flyktingboendet.

Många av flyktinggrabbarna gjorde stora ögon när tomten plötsligt knackade på dörren på julaftons eftermiddag. Julklappsutdelningen blev en spännande upplevelse, och det var säkert länge sedan tomten fick så många kramar. I verksamheten ingår att pojkarna ska få vara med i olika svenska traditioner men även ha sina egna kvar.

– Det är väldigt engagerade gode män som är engagerade i pojkarnas vardag och som har tagit sig tid att köpa julklappar och ordna en tomte, säger Faod Rad.

–  På kort tid har de kommit bra in i Gagnefs kommun, tycker den andre av de anställda vid Jugasåkern, Ali Hamad. För varje dag som går mår pojkarna bättre och bättre.

Mer läsning

Annons