Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest och fyndchans en hel vecka

/

Annons

Gagnefs auktionister från Antikgömman, Dalarnas Auktionsbyrå och Peters Auktioner, kommer under veckan att ordna sex stycken auktioner, och på fredag är det dags för den andra upplagan av Gagnefs Antikdag då Greger Sundin, känd från tv:s Antikrundan, kommer till Sporthallen i Mockfjärd för att värdera antika föremål och auktionsgods.

Inresta fantaster, gamla som unga, strömmar till auktionsveckan i hopp om att göra sig ett klipp, och bybor går man ur huse - vissa för att fynda - andra bara för att ta en kopp kaffe och titta på folklivet.

- Det är så mycket mer än att bara köpa grejer, den sociala biten är också jätteviktig och det är något visst med auktionsfolk, säger Birgitta, som tillsammans med sin man Ronny har fullt upp med förberedelserna för de kommande dagarna.

Allmogeföremål är ständigt efterfrågade, och bland de yngre är 50-, 60- och 70-talsprylar populära - och enligt Greger Berglund från Peters Auktioner i Gräv kan man göra riktiga klipp på auktion.

- Man kan köpa oerhört bra och välgjorda möbler och bruksföremål för en mycket billig penning, säger han, och samtliga auktionister är överens om att det absolut viktigaste som köpare är att ta god tid på sig vid auktionsbesöket.

- Kom i tid, titta i lugn och ro på det du är intresserad av så att du hinner se eventuella skavanker, säger Birgitta Lindeberg, och Greger Berglund instämmer:

- Mitt tips är att alltid titta flera gånger; ta en runda, fika en stund och titta sedan en sista gång, säger han.

En annan tumregel är att redan i förväg bestämma hur mycket man vill betala för ett visst föremål.

- Ofta går det fort vid utropen, och det är viktigt att man inte följer med av bara farten - utan att man kan sätta stopp vid en viss gräns, säger Birgitta.

Vad är det som är så roligt med gamla prylar?

- Det är en livsstil, ett intresse - det är mitt liv att hålla på med gamla grejer - och särskilt kul är det att hitta riktigt ovanliga och udda föremål som man sedan kan sälja vidare, säger Janne Östensson från Dalarnas Auktionsbyrå.

Mer läsning

Annons