Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärdtjänsten dyrare - Gagnefsbutik hjälper pensionärerna

Annons

Tidningen rapporterade häromdagen om att korta turer med färdtjänsten har blivit dyrare sedan det nya regionala färdtjänstsystemet togs i bruk den 1 juli. Prishöjningen har medfört att en del pensionärer, som tidigare åkt färdtjänst en gång i veckan för att göra matinköp, inte längre anser sig ha råd med turerna till affärerna.

På ICA Gagnef-Hallen har man löst denna, för många, problematiska situation genom att erbjuda pensionärer skjuts till och från mataffären en gång i veckan. Varje torsdag hämtas pensionärer i ett 10-tal omkringliggande byar och skjutsas i minibuss till matbutiken, där de själva i lugn och ro kan göra sina inköp. Turerna går i ett rullande schema - medan en grupp handlar skjutsas en annan hem, och så vidare.

Pär Hane, köpman på ICA Gagnef-Hallen, ser bara fördelar med tjänsten som butiken har erbjudit sedan 1976:

- Vi har haft den här servicen länge, det var den första ägaren som började och jag har väl hållit på i åtta år, säger han, och berättar att de pensionärer som inte längre orkar komma till affären i stället kan ringa in en beställning och få varorna hemkörda.

Kommunalrådet Anders Ahlgren (c) gör bedömningen att i princip alla kommunens matvarubutiker skulle vara berättigade till detta bidrag - men att det hittills bara är en enda butik som utnyttjar det.

- Det här är en blandning av stats- och kommunbidrag som butiker kan söka för att hjälpa närboende kunder att göra sina inköp. För varje person och tillfälle erhåller butiken 75 kronor i hemsändningsbidrag, säger han.

Pär Hane är positiv till tjänsten som han menar är mycket välfungerande:

- Jag ser det här som en service till våra kunder - och pensionärerna är glada och nöjda - för förutom att handla träffar de sina bekanta en dag i veckan, säger han.

Mer läsning

Annons