Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte heta Dala-Floda

Annons

Efter påstötningar från den lokala intresseföreningen har Gagnefs kommun ansökt hos Lantmäteriverket om namnändring.

Bakgrunden är att Dala-Flodas officiella namn i dag är Floda, vilket skapar förvirring, bland annat eftersom företag i bygden har marknadsfört sig under namnet Dala-Floda, samt att det finns flera andra orter med namnet Floda i Sverige.

- När företagens och föreningarnas kunder eller turister vill veta vägen hit för att besöka företag eller evenemang får de inga träffar när de söker i olika orts- och kartregister. Detsamma gäller när man vill använda sig av modern GPS-navigation: Dala-Floda finns inte, trots att ortsnamnsskyltarna anger och invånarna hävdar att samhället heter just så, säger Lars Ljungman.

Han konstaterar också att det i landet finns flera orter som heter Floda och att det bevisligen föreligger en stor förväxlingsrisk.

- Men här finns det egentligen ingen ort med det namnet, bara en socken och en församling, som består av orterna Dala-Floda, Björbo samt Floda finnmark. Ortsnamnet Dala-Floda är ett samlingsnamn på ett antal byar, bland annat Kyrkbyn, Holsåker, Forsgärdet, Sunnanbyn, Hagen och Syrholn.

- När det talas om Flodadräkten är det namnet på sockendräkten och Floda hembygdsförening värnar om en hembygd som omfattar hela socknen och församlingen, fortsätter han.

Intresseföreningens ordförande säger att han inte förstår Lantmäteriverkets beslut och heller inte motiveringen.

Tillsammans med sina kamrater i Dala-Floda intresseförening tar han just nu fram underlag för ett överklagande av Lantmäteriverkets beslut.

Mer läsning

Annons