Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-kommunalråd emot lönesäkning

Annons

Vid nästa sammanträde ska kommunfullmäktige på nytt behandla en framställan från Anders Ahlgren (c) om att få sitt arvode sänkt till 80 procent. Ahlgren har själv förklarat att eftersom han nu uppbär ett 40-procentigt arvode som ordförande i Region Dalarna vill han sänka sitt kommunalrådsarvode för att det ska finnas ekonomiskt utrymme att arvodera någon som utför en del av hans arbetsuppgifter.

När fullmäktige senast behandlade ärendet återremitterades det av s och mp.

- Vi vill ha en ändring av reglementet som ger en generell och inte en individuell lösning, förklarade Bo Billborn (s), som också påpekat att det 40-procentiga arvodet är pensionsgrundade och att det står Ahlgren fritt att när som helst begära ett löneavdrag.

Jaak Kerstell understryker att procentsatserna egentligen inte har något med arbetstiden att göra, utan är nivåer för att räkna fram ett skäligt arvode:

- Det är egentligen ingen lön, utan en ersättning för att någon tar ett stort och ibland tungt ansvar. Som förslaget ligger får Ahlgren ett 80-procentigt arvode för 100 procents ansvar som kommunalråd och ett 40-procentigt arvode för 100 procents ansvar som ordförande i Region Dalarna

Han säger att det finns gott om exempel på att politiker, även s-märkta, haft en rad olika uppdrag och räknat hem stora sammanlagda arvoden.

- Jag är övertygad om att skattebetalarna är beredda att inom rimliga gränser betala för att människor som har deras förtroende ska ta ansvar och arbeta för en bra samhällsutveckling. Samtidigt vet jag, inte minst av egen erfarenhet, att politikens villkor kan vara hårda. Politiker hängs mer än någon annan "yrkesgrupp" ut när någon tycker att de gjort fel eller kanske kunde ha handlat annorlunda. Det tycks alltid vara fritt fram att "spotta" på politiker. Uppdraget innebär tyvärr också ofta att politiker jobbar betydligt mer än 40 timmars arbetsvecka, vilket innebär att han eller hon försummar sin familj, konstaterar han och tillägger att det positiva är att man som politiker kan påverka samhällsutvecklingen.

- Blockpolitiken är en del av den politiska vardagen och det block som befinner sig i majoritet får räkna med att misskrediteras av oppositionen - eftersom det är oppositionens chans att efter nästa val hamna i majoritet. Det är en verklighet som politiker får leva med. Jag anser personligen att politiker som har väljarnas förtroende ska ha en stor frihet att själva bedöma hur de bäst använder sin tid. Här handlar det dessutom om ett "sidouppdrag" som är till nytta för kommunen. Men eftersom Ahlgren själv har föreslagit den här lösningen stödjer jag den fullt ut, förklarar Jaak Kerstell.

Kommunfullmäktige hålls den 11 juni.

Fakta

  • Jaak Kerstell deklarerar att han själv under åren 1999-2002 hade 60 procents arvode som kommunstyrelsens ordförande och samtidigt 55 procents arvode som oppositionsråd i landstinget.
  • Heltidsarvodet till kommunstyrelsens ordförande i Gagnef uppgår under 2007 till 38 299 kronor per månad. Nivån, som fastställdes i december 2002 av fullmäktige efter ett förslag från en parlamentarisk arvodesgrupp, höjs en gång per år utifrån löneutvecklingsgenomsnittet i kommunen.

    Mer läsning

    Annons