Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett innehållsrikt "paket"

/
  • Trotjänare. Olav Nordén och Fredrik Andersson har i windband spelat sedan starten 1986. Foto: Kent Olsson
  • Stöttar. Lena Dahlberg, Lisette Korning, Viktoria Hermansson från windbands föräldraförening serverade tårta och kaffe.

Annons

Windbands födelsedagskalas i Sporthallen samlade totalt ungefär 220 personer.

Blåsorkestern inledde konserten med att under ledning av Jan Sjönneby framföra några musikstycken, bland annat Braveheart och musik ur filmen Titanic. Under ledning av Stefan Karpe framförde windband och Dalasinfoniettan The Beatles' "Penny Lane", i arrangemang av musikskolans klarinettlärare Tomas Wikenius, som är arrangörsutbildad vid musikhögskolan i Piteå. Därefter var det dags för Dalasinfoniettan att med Eva Mutvei som sagoberättare framföra familjekonserten "En spännande resa".

I en paus serverade windbands föräldraförening tårta och föräldrarna hade förberett 400 bitar. Intäkterna går till en försommarturné på Västkusten och i Norge. Det är i början av juni som windband ger sig ut på resan, under vilken orkestern ska ge fyra konserter.

Föräldraföreningen ryckte också in och byggde upp och rev scenen samt hjälpte till med att rigga ljus och ljud.

- Före konserten spelades det handboll i hallen och senare på kvällen var det innebandy, berättar kultursekreterare Anette Stengård, som är mycket glad över att kultur och idrott kan samsas i den nya anläggningen.

- Windband är en imponerande duktig utbildningsorkester. Janne Sjönneby och de andra lärarna har gjort ett fint jobb med orkesterns många duktiga ungdomar, betygsätter Hans-Göran Olsson, trombonist i Dalasinfoniettan .

Under konserten ryckte han också in som trombonist i windband, som vikarie för Daniel Tjulander.

- Ett roligt sammanträffande. Jag hade Daniel som elev när han studerade vid Landstingets högre musikskola, berättar Hans-Göran.

Bland musikerna i windband märktes Olav Nordén, som tillsammans med Ingemar Ihlis ledde den brassensemble som utvecklades till windband, och Fredrik Andersson. Olav och Fredrik har tillhört windband sedan starten och Olav har fortsatt trots att han pensionerats

som musiklärare. På frågan varför presterade han på kort tid en rad mer eller mindre fantasifulla förklaringar, av vilka den här är den bästa och säger mest om den trivsamma samvaron i orkestern:

- Mina tidigare elever och kollegor blir sååå glada om jag skulle sluta. Det är det som driver mig att fortsätta.

Fakta: Turnébidrag

När Gagnef windband i höstas firade 20-årsjubileum överlämnade kommunen en present i form av en konsert tillsammans med Dalasinfoniettan.

Under konserten, som genomfördes under den gångna helgen, hyllades blåsorkestern av bland andra kulturnämndens ordförande Lill-Karin Gustafsson (c) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd). De poängterade att det är mycket värdefullt att ha en orkester som windband i kommunen och i skolan.

- Det kan tyckas lite väl Gagnefsaktigt att ge windband en present, som orkestern får medverka i och som givarna, invånarna, kan njuta av. Därför får orkestern också dagens entré i present, sade Anders Bengtsson.

Trots att barn gick in gratis blev det en nätt summa på 5 000 kronor, som windband kommer att använda för att finansiera försommarens Västkust- och Norgeturné.

Mer läsning

Annons