Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett blad är vänt

/
  • Sittgrupper. – I lokalerna har vi flera platser där besökarna kan sitt ner och läsa eller fika, berättar 1:e bibliotekarie Armi Näre Bengtsson.
  • Öppnat. Margit Henriksson, till vänster, och Armi Näre Bengtsson har öppnat dörrarna till kommunens nya huvudbibliotek, som totalt och med Perjonssalen är nästan dubbelt så stort som det gamla biblioteket.

Annons

Personalen vid Djuråsbiblioteket, som också är kommunens huvudbibliotek, har öppnat dörrarna till de nya lokalerna i Lindberghallen.

- Än är inte allt klart, men under de närmaste veckorna ska vi förbättra skyltningen och vidta en del andra förbättringar. Vi kommer också att få fyra besöksdatorer med nätuppkoppling, berättar biblioteksassistent Margit Henriksson.

Med hjälp av vaktmästare och annan kommunal personal har bibliotekspersonalen på tre dagar flyttat 23 000 volymer, framförallt traditionella böcker, men även filmer, musikskivor, ljudböcker och tidskrifter, från det gamla huvudbiblioteket, som under långt tid var ett fungerande provisorium. Nu byggs de gamla lokalerna om till bland annat fritidsgård.

I den stora bokhallen finns en särskild barnavdelning samt en tidnings- och läsavdelning. Den intilliggande Perjonssalen nyttjas som konst-, musik- och historiarum samt som kafé och läsavdelning. Men Perjons kan avgränsas från biblioteket och utnyttjas även för andra ändamål.

- Trots att vi fått betydligt större lokaler har vi gallrat bort böcker för att förnya beståndet, säger Margit Henriksson och berättar att bibliotekets bokbestånd och service fått beröm av kommuninvånare, turister och besökare från grannkommunerna.

- Nu kan vi också visa upp böckerna på ett bättre sätt, vilket underlättar och gör det mer trivsamt för våra besökare, fortsätter hon och tillägger att nya personalutrymmen förbättrat arbetsmiljön.

Biblioteket i kommunen sysselsätter totalt sju personer inom ramen för nära sex heltidstjänster. I den summan ingår inte skolbibliotekarie Maria Johansson.

- Det här blir ett lyft för hela verksamheten. Vi kommer närmare låntagarna och blir en del av ett större servicecentrum, konstaterar Armi Näre Bengtsson.

Hon är mycket nöjd, men beredd att fortsätta att verka för en bra utveckling av biblioteksverksamheten.

- Vi har också ett studierum och utrustning för släktforskning på vår önskelista, berättar hon.

Biblioteket invigs officiellt den 2 juni. Hela affärs-, kultur- och servicehuset invigs under tre dagar, från den 1 till den 3 juni, då det blir diverse festligheter.

Mer läsning

Annons