Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ö blir utfyllnad?

/
  • Ska rustas. Den gamla och vackra rostugnen ska restaureras. Intresseföreningen har fått ett bidrag på 100 000 kronor, men behöver mer pengar.
  • Lågt vattenstånd. Vattenståndet i såväl Lövsjön som Gräsådammen är lågt för att underlätta de kommande arbetena.
  • Uppgrävt ö. Massorna från ön har lagts upp i avvaktan på att fraktas undan.
  • Dammarna. Den övre och nedre dammen i Gräsån fotograferade från en hög slaggstensås, som bedömts som bevarandevärd. I förgrunden till vänster ses resterna efter såghuset och bortom den övre damman skymtar de uppgrävda massorna från den flytande ön.
  • Sorgsen. Lövsjöbon Carl-Gustaf Söderberg framför såghusruinen, som kan komma att fyllas igen. I bakgrunden ses rostugnen, raststugan och på höjden den praktfulla Bergslagsherrgården.

Annons

Bruksepoken i Lövsjön inleddes på allvar sedan brukspatron A F Rosenberg på Klosters Bruk i Husby köpt Löfsjö bruk och år 1806 fått privilegier för hyttdrift. Tillsammans med Kopparbergs Bergslag anlade han vid Gräsån en masugn av sten och mulltimmer, en rostugn, en kvarn, en såg och ett tröskverk.

Flen-Lövsjöns Intresseförening, som arbetar för att slå vakt om miljön, har dessutom beviljats ett bidrag på 100 000 kronor för att bevara den vackra rostugnen.

Gagnefs kommun har tidigare gett tillstånd för rivning av två fallfärdiga byggnader i området.

Sågverksbyggnaden har rivits och en del av den kvarvarande kultur- och industrihistoriskt intressanta utrustningen, bland annat en tändkulemotor och hela det gamla kraftverket med en gammal generator, har flyttats undan. Kvar finns en murförsedd fördjupning, en lämning från den tid då sågen drevs med hjälp av vattenkraft.

Den kan komma att fyllas igen med massorna från den flytande ön. I Lövsjön finns flera myrholmar som genom naturens försorg avskiljts från fastlandet och drivit runt i sjön. Den aktuella ön hade lagt sig mot den övre dammen, vid Gräsåns utlopp från Lövsjön.

- Vi har fått klagomål över att ön, som vi försökt förankra med hjälp av linor, drivit kring och lagt sig mot bryggor och även äventyrat dammsäkerheten. Det kostar mycket att schakta undan den och för att möjliggöra det har vi varit tvungna att sänka vattennivån i sjön. Men det är inte alls säkert att massorna hamnar i såghushålet, säger Kjell Ström vid VB Energi .

Börje Aneteg, som bott i Lövsjön och som under många år gjort ett enastående arbete med faktainsamling och dokumentation av Lövsjöns historia, håller med om att det vore vemodigt "om ytterligare en bit av vår historia skulle försvinna", men betonar samtidigt att förändringar hör tiden till.

Mer läsning

Annons