Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En industriepok har skrotats

/
  • Gunnel Malm och Leif Lorentzon visar upp några av de plagg som tillverkades av textilföretagen i Gagnef mellan mitten av 1920-talet och mitten av 1970-talet.
  • Personalen vid Nils Bergkvists syfabrik, som huserade på GagnefsTrikåfabriks övervåning på Tegelbruksvägen. Bilden är tagen omkring 1940 och alla utom den kvinna som står som nummer fyra från vänster i bakre ledet är identifierade.
  • En interiörbild från Gagnefs Trikåfabrik innan lokalen röjdes ut och maskinerna gick till skrotning.
  • Broderade spetsmotiv av den här typen syddes fast på underkläderna.
  • Hundratusentals trikåer tillverkades i Gagnef under textilindustriepoken.
  • En av Gagnefs Tråkifabriks spolmaskiner.
  • Spolar till spolmaskinen – små konstverk i trä.
  • Sussie Andersson vid några av de stora rullar som garnet levererades på när det begav sig.
  • En stickmaskin i nästan precis samma skick som när personalen gick hem efter sista arbetsdagen – i början av 1960-talet.
  • I Gagnefs Trikåfabrik hängde så sent som i våras en bok med instruktioner till personalen.

De sista samlade resterna av en industriepok har skingrats för vinden – och med en skrotbil.
Som mest hade Gagnef ett tiotal textilindustrier, som under ett halvsekel gjorde under just under.
– De sysselsatte hundratals människor, främst kvinnor, berättar Gunnel Malm, Gagnefs hembygdsförening.

Annons

Under förra året lyftes de gamla maskinerna ut ur Gagnefs Trikåfabrik.

Miljön i fabriken var då i stort sett intakt sedan storhetstiden.

Som så mycket annat i dåtidens Gagnef var textilindustriepoken på sätt och vis ett verk av den framsynte och driftige entreprenören och köpmannen Oskar Montelius (1896-1969). Redan i unga år drev han butik i Kyrkbyn, även om hans bror Per officiellt fick stå för verksamheten i avvaktan på att Oskar skulle bli myndig. År 1914 köpte han rörelsen och några år senare träffade han John Arvidsson.

– John hade bosatt sig i Moje genom giftermål med Kerstin Söderlund, som han träffat när hon arbetade vid en textilindustri i Rydal i Västergötland. Han hade stora kunskaper i textiltillverkning och hjälpte Oskar att starta en textilindustri med några maskiner. År 1927 fick han i uppdrag av Oskar att åka till Tyskland för att köpa en maskin som stickade tvåmetersbredd, berättar Gunnel Malm och Leif Lorentzon, ordförande i hembygdsföreningen.

Den stickade med 280 slag i minuten, vilket då var enastående.

År 1928 startade Oskar textiltillverkning i Anders Rehns då tomma industrilokal i Moje. Att den stod tom berodde på att Anders emigrerat till Amerika. Tre år senare byggde Oskar den lokal som skulle bli Gagnefs Trikåfabrik intill den nuvarande viadukten över riksväg 70 i Gagnef.

John Arvidsson bistod också Djurmobon Anders Vikström, som under en följd av år drev en fabrik där han bland annat stickade strumpor åt försvaret.

Han lärde också upp Ernst Köpman, Bernhard Janises och Erik Danielsson, som blev bas i Montelius` fabrik.

År 1936 startade Erik Nyberg en fabrik i Moje, Nils Bergkvist drev en syfabrik i övervåningen till Gagnefs Trikåfabrik och bland övriga textilföretag märktes Elis Lissells, som i likhet med Erik Nords Trikåfabrik hade verksamhet ända in på 1970-talet och som senare blev bibliotek och mediafabrik, Erik Nords, Gunnar Fribergs, som senare blev Lundberg & Wester, Oskar Fribergs, Hjalmar Norlings, Stig Nybergs och i Djurås Nissers Strumpfabrik. I Västerfors drev Holger Sjöholm från 1943 en fabrik som också tillverkade damunderkläder i charmeusestyg.

I Gröntuv fanns under en tid även en regnkappsfabrik.

Men de flesta av företagen tillverkade i huvudsak strumpor och trikåer i bomull och konstsilke. Det var underkläder som kalsonger, underbyxor, nattlinnen och nattklänningar.

Företagen sålde sina produkter över hela landet och såg därmed till att svenska kvinnor och män var snygga under – under årtionden.

De flesta av de gamla textilindustrifastigheterna finns kvar och en av dem inrymmer numera Gagnefs musik- och dansskolas dansstudio. Men den sannolikt sista intakta textilfabriken städades ut förra vintern. Då hade Sune Montelius (född 1925) sålt fastigheten Gagnefs Trikåfabrik och maskinerna forslades iväg för att skrotas.

Gagnefs hembygdsförening och Gunnel Malm tar tacksamt emot fler uppgifter om epoken.

FOTNOT: Daniel Holmlin och Sussie Andersson, som köpte Gagnefs Trikåfabrik av Sune Montelius och som nu sålt den vidare, berättar att de försökte hitta köpare av maskinparken, både i Sverige och utomlands. Tyvärr var intresset obefintligt, varför maskinerna gick till skrot.

Mer läsning

Annons