Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"EN enkel patientingång"

/
  • Namnlistor. Anders Bengtsson överlämnade Terese Jonssons namninsamling till socialminister Göran Hägglund. I bakgrunden ses Tore Hegle och Mona Westman, som tillsammans med bland andra Ulf Börjesson informerade om Gagnefsmodellen.

Annons

Närmare 30 procent av primärvårdens patienter har psykiska besvär.

Men på grund av så kallade stuprörslösningar, bristen på samverkan över vårdsektorgränserna och konkurrens om budgetmedel, är det många som inte får eller upplever att de inte får ett bra omhändertagande och en effektiv vård.

Gagnefsmodellen är ett av de goda exempel som omnämns i bland annat den stora Miltonutredningen om den svenska psykiatrins framtid och under besöket i Gagnef berättade socialministern att han i de här sammanhangen ofta hör talas om Gagnef.

- Visst är vi beredda att anslå medel, men det handlar inte bara om pengar, utan om bemötande och organisation, förklarade han.

Primärvårdschef Ulf Börjesson, chefen för psykiatrin Tore Hegle, biträdande vårdcentralschef Mona Westman och ytterligare ett tiotal personer berättade om Gagnefsmodellen, bakgrunden, organisationen, arbetssättet och inte minst att den utgår från den enskilde vårdtagaren och är gränsöverskridande. Flera anställda berättade om värdet av korta samtalsvägar och om att integreringen avdramatiserat kontakterna med psykiatrin.

- Vi har ingen skarp gräns mellan ansvarsområdena, utan ett patientperspektiv. Det som krävs för att lyckas med det här är struktur, struktur och åter struktur, förklarade Tore Hegle.

Ulf Börjesson hävdade också att modellen går att överföra till andra delar av landet, även delar där befolknings- och organisationsstrukturen skiljer sig från den i Gagnef. Han menade att det är en vilje- och ledningsfråga.

- Vårt sätt att arbeta innebär att vi tjänar kompetens och tid, vilket gör att vi hinner med att hjälpa fler, sade han.

Göran Hägglund beskrev besöket och Gagnefsmodellen som "jättespännande" och tog med sig en hel del ny packning i kunskapsbagaget:

- Det är viktigt med ett tydigt och prestigelöst samarbete över ansvarsgränserna. Systemet måste anpassa sig till patienten i stället för tvärtom. Många av de patienter som har psykiska besvär är så sköra att vården måste fånga upp dem när de tar mod till sig eller orkar ringa ett telefonsamtal eller söka läkare. Regeringens utgångspunkt är att det ska finnas EN enkel ingång för patienten.

Innan socialministern lämnade Gagnef fick han av barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bengtsson (kd) ta emot Terese Jonssons namninsamling om vikten av ett snabbt regeringsbeslut som möjliggör införande av kommunala vårdnadsbidrag.

Mer läsning

Annons