Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever tvingas korsa mörk riks-70 - föräldrar reagerar

/
  • När pendlarna är på väg till och från jobbet är trafiken på riksväg 70 tät. Då är det livsviktigt att eleverna har tålamod och inte chansar för att snabbt ta sig över vägen. Det händer att de måste vänta i 10-15 minuter för att kunna ta sig över vägen någorlunda säkert.

Riksväg 70 utgör en fara för våra skolbarn.
Det hävdar Kristina och Mats Bolinder i en skrivelse till kommunen, Trafikverket, Region Dalarna och Dalatrafik.
– Öka säkerheten genom att låta dem kliva på och av skolbussen inne i Sifferbo, föreslår de.

Annons

Kristina och Mats Bolinder har tidigare varit i kontakt med rektorer vid Djuråsskolan och annan berörd kommunal personal angående bussresor och väntetider i samband med skoldagens början och slut.

– Förändringar i schemat har gjorts, men det är inte tillfredsställande, skriver de i ett brev till myndigheterna.

– Vi är mycket oroliga för att en allvarlig olycka kommer att inträffa i samband med på- eller avstigning vid busshållplatserna vid Sifferbo samt när barnen ska ta sig över riksvägen.

Paret Bolinder berättar att elever från Sifferbo tidigare hade skolskjuts, som hämtade och lämnade eleverna inne i byn, med anledning av att det ansågs för farligt att eleverna skulle gå över järnvägen.

– Men nu är det tydligen lämpligt att de ska ta sig över riksväg 70 när trafiken är som allra värst på morgonen och kvällen, skriver de och påpekar att de elever som går i skola i Borlänge morgontid ofta måste springa över vägen "när det blir en liten lucka" i trafiken och att detsamma gäller de elever som på eftermiddagarna kommer med bussen från Djurås.

Kristina och Mats Bolinder säger att de lämnat flera förslag till schema- och busstidtabellsändringar som skulle innebära att eleverna kommer hem innan trafiken tätnar.

– Som vi ser det är problemet inte svårt att lösa bara viljan finns, anser de och påpekar att även andra elevers skolschema bör anpassas så att barn och ungdomar slipper passera tungt trafikerade vägar i rusningstrafik.

– Alternativet är att vi föräldrar i den mån det är möjligt anpassar våra arbeten och skjutsar våra barn, men då faller ju vitsen med kollektivtrafik, skriver de och föreslår att bussarna – i avvaktan på en ombyggnad av riksvägen – kör in i Sifferbo, hämtar och släpper av passagerare vid gamla hållplatsen och kör gamla landsvägen.

Mer läsning

Annons