Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duktiga hundar tävlade i Dalarnas första IPO-tävling

/
  • Åskådare. Schäfern Totte var inte själv med och tävlade, utan tog igen sig med husse Tord Lindblom vid gårdagens tävling.  Foto: Maja Berg
  • Nöjda deltagare. Helge Mossestad var nöjd med rottweilern Marcos insats i lydnadsmomentet.  Foto: Maja Berg
  • Arrangör. Lotta Syvertsen organiserade tävlingen vid Gagnef-Floda Brukshundsklubb, här med den 11 månader gamla rottweilervalpen Grappa från Belgien. - Jag har redan börjat träna henne och hon är lättlärd - så jag hoppas att hon blir brukshundschampion i IPO när hon blir stor, skrattar Lotta.  Foto: Maja Berg
  • Lydig. Rottweilern Marco sattes på prov, här bedömer domaren hur han reagerar när en grupp människor går runt honom.  Foto: Maja Berg

Annons

IPO - Internationell prövningsordning - är en sport för brukshundar där kunskaper i spår, lydnad och skydd sätts på prov. Influenserna från tjänstehundsträning är tydliga och de hundar som oftast tränar IPO är bruksraser som schäfer, dobermann, rottweiler och belgisk vallhund.

- Jag tycker att det är jättepositivt att få visa upp de här raserna under ordnade former, och få visa att de kan sköta sig, speciellt med tanke på kamphundsdebatten som har förts i media, säger Lotta, som till vardags föder upp rottweilers.

För att få tävla i IPO krävs en licens som utfärdas av Svenska Brukshundsklubben och de lokala distrikten.

- Vi vill veta att de som tävlar är seriösa, därför är licensen jätteviktig. De här hundarna är som skarpladdade vapen - men är samtidigt oerhört trygga och stabila, och många av dem håller parallellt på med räddningsarbete, berättar hon.

Förra veckan anordnades en workshop i IPO där bland annat Ismael De Vos från Belgien medverkade, han har sysslat med IPO sedan 1989, och är nöjd med dagens tävling:

- Ledarna är mycket bra och seriösa, och generellt sett tror jag att de har bättre kunskap än många andra hundägare. Även domarna är bra, det är viktigt att döma på ett uppmuntrande sätt och inte bryta ner deltagarna, säger han.

I tävlingsmomenten bedöms hundens samspel med sin ledare, det är viktigt att hunden är alert och glad - det ska helt enkelt synas att den har roligt. En hund som verkar avmätt eller ointresserad kan inte räkna med några höga poäng.

Ute på banan tävlar rotweilern Marco med sin ledare Helge Mossestad som har rest till Kvarna i från Tönnsberg, Norge, för att delta i tävlingen och förra veckans workshop. Helge och Marco tränat IPO i två år, och dagens tävlande i lydnad klass två, gav 85 av maximalt 100 poäng - under 70 poäng går man inte vidare - så Helge var nöjd.

- Det är greit här, vi har inte hunnit träna så mycket så målet var att komma över 70 poängsträcket - så jag är nöjd, säger han, och ger Marco en uppskattande klapp på huvudet.

Mer läsning

Annons