Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dragkamp och smide vid älven

Annons

- Vi vilar oss i form, någon annan taktik har vi inte, sa Sven-Erik Zetterqvist, en av deltagarna som skulle vara med i dragkampen mellan älgjaktslagen.

Framför smedjan vid kyrkbron står Torkel Lilja, enväldig domare, med penseln i högsta hugg. Gräset har vita streck och repet ligger klart, redo att användas då jaktlagen ska kämpa om vandringspokalen. Laget som tagit hem segern två år i rad är Kläbergets jaktklubb och i dag är det mycket som står på spel.

- Klarar de det här är vandringspokalen deras för alltid, säger Torkel.

När det hela sätter i gång så är kampen hård men jämn. Olyckligtvis så går det inte alls bra för grabbarna.

- Vi förlorade för att de andra motståndarna lånat in folk som inte tillhör jaktlaget. De fuskar nog lite, säger Lasse Zetterqvist från Kläbbergets jaktklubb och skrattar.

Alldeles intill älven, ett stenkast bort från den hurrande publiken och området där dragkampen håller till ligger smedjan. Där står Anders Lundberg som driver Bäckans Bysmedja och trampar sin smides fältäsja. I dag kan man bland annat få se på hur han gör smycken.

- Jag samlar också på mycket skrot kan man säga. Det kan vara så att man kanske behöver hjälp med att reparera gångjärn, haspar till ladan, eller kanske ett gammalt grindbeslag, säger Anders.

Vid smedjan stannar nyfikna gäster till, tittar och knäpper kort. Anders bär en hatt och ett skinnförkläde.

Samtidigt som han precis får fyr på glöden börjar regnet sakta dugga ner över Dala-Floda.

Mer läsning

Annons