Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den politiska "Alma-striden" fortsätter i Gagnef - Hon kämpar för att även friskoleelever ska få gratis busskort

"Alma-bråket" i Gagnef fortsätter. Alma Erikssons medborgarförslag – om att även friskoleelever ska få busskort av kommunen – har än en gång återremitterats, den här gången av kommunstyrelsen och med sex röster mot fem.

Annons

Den politiska debatten om Alma Erikssons medborgarförslag fortsätter.

16 år gammal skrev Alma Eriksson, Djurmo, ett medborgarförslag om att alla Gagnefselever som bor så långt från närmaste skola att de har rätt till skolskjuts ska få busskort – även om de valt att gå i en friskola i en grannkommun.

– Kommunen ger idag busskort till grundskolelever som går i kommunala skolor i grannkommunerna, men inte till dem som väljer friskolor, förklarade Alma Eriksson, som menade att det är en rättvisefråga att ingen av ekonomiska skäl ska behöva avstå från att förverkliga sina utbildnings- och framtidsdrömmar.

Läs mer: Alma, 16 år, slåss för rättvisa för alla ungdomar

Sedan har frågan manglats i olika beslutande organ och debatten har tidvis handlat mer om jäv än om själva sakfrågan.

Alma Eriksson är nämligen dotter till M-politikern Stefan J Eriksson, som under den politiska handläggningen av ärendet stöttat dotterns förslag.

Politiker från den S-ledda politiska majoriteten har hävdat att Stefan J Eriksson varit jävig och även förhindrat honom från att delta i beslut i ärendet. Men i kommunfullmäktige blev det en minoritetsåterremiss och bakom den stod C, M, KD och L.

Nu har barn- och utbildningsnämnden åter föreslagit avslag på förslaget, men när kommunstyrelsen behandlat ärendet blev det återremiss – för kompletteringar angående de ekonomiska konsekvenserna av att ge busskort även till friskoleelever.

Beslutet om återremiss togs genom att Maria Alfredsson (MP) avvek från majoritetslistan och röstade med oppositionen, samtidigt som en SD-ledamot var frånvarande och ersattes av en L-ledamot.

– Den enda komplettering som skett efter fullmäktiges återremissbeslut är att man lagt till en mening om att kommunen inte har någon lagstadgad skyldighet att ge busskort till friskoleelever. Det är beklämmande dåligt, anser Stefan J Eriksson och tillägger att det hittills varit en handfull elever per år som på det här sättet missat kommunala busskort och att kommunen därmed sparat in pengar på dem.

Även under den senaste handläggningen har jävsfrågan lyfts fram.

– Alma går inte i grundskolan och omfattas inte av en eventuell busskortsändring. Jag har dessutom konsulterat två oberoende jurister, som säger att eftersom förslaget avser ett kollektiv föreligger inte jäv. Med majoritetens jävstolkning skulle många politiker vara förhindrade att delta i beslut gällande exempelvis barn- och äldreomsorgsfrågor, säger Stefan J Eriksson.

Alma Eriksson, som nu blivit lite äldre och fått en bredare inblick i politiken, hoppas fortfarande att politikerna i själva sakfrågan ser till vad som är bäst för Gagnefs unga.

– Vi följer lagen, men ska se över de ekonomiska konsekvenserna, säger kommunalrådet Irene Homman (S) i en kommentar.

Mer läsning

Annons