Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De ska ge omsorgmed kvalitetsgaranti

/
  • Holger Pers, 83. år har bott i Tjärnsjögården i tio år och är glad över att få vara med och bestämma när han ska duscha och göra annat. Vårdbiträdet Andreas LIndmark, som håller på att utbilda sig till undersköterska, tycker att det känns bra med omsorgsverksamhet som utgår från individen.
  • Föreläsaren Britt Nilsson, till vänster, framför några av kommunens enhetschefer inom vården och omsorgen; från vänster Anna-Karin Adolfsson, Monica Setterlund, Ann-Marie Arthursdotter, Lena Kristoffersson, Maria Eriksson och Maria Hammarin.

Kvaliteten inom äldreomsorgen ska utvecklas och säkras.
Under de senaste dagarna har 170 anställda vid de särskilda boendena utbildats i värdegrundsarbete.
– Målet är att våra äldre ska få fortsätta att leva som de har gjort och som de vill, förklarar Maria Eriksson, kvalitetsutvecklare inom Gagnefs äldreomsorg.

Annons

Socialstyrelsen har tidigare beviljat Gagnefs kommun drygt 80 000 för värdegrundsarbete inom äldreomsorgen.

I dagarna har kommunen fått ytterligare 100 000 för en fortsättning av projektet.

Under den gångna veckan deltog 170 personer, främst undersköterskor, sköterskor, arbetsterapeuter och enhetschefer, i en utbildning i Lindberghallen. Där föreläste Britt Nilsson, som driver Cajeto Vårdutveckling AB i Piteå. Hon talade om bland annat värdegrunder, människosyn, etik och bemötande.

– Tillsammans med de boende samt deras anhöriga vill komma fram till hur de äldre vill leva och vad som är viktigt för dem. De ska inte institutionaliseras, utan ha en bra ålderdom där de själva styr över sin tillvaro, säger Monica Setterlund, enhetschef för den kommunala hälso- och sjukvården.

Kommunen vill skapa en värdighetsgaranti, där de som flyttar in i särskilda boenden och även deras anhöriga och andra intresserade ska kunna läsa vad kommunens äldreomsorg står för, vilken kvalitet den erbjuder och hur de enskilda kan påverka sin situation.

– Det handlar om att se till individen och individens behov, tillägger Maria Setterlund.

Lena Kristoffersson, chef för Tjärnsjögården och Rosengården, berättar att det redan finns brukarråd vid de olika boendena och att värdegrundsarbetet i stor utsträckning handlar om sådant som personalen redan känner till och arbetar efter. Ändå är det en hel del som kan och måste förbättras.

– Vi vill komma från gamla strukturer och förändra våra rutiner. Det är inte alltid lätt med tanke på arbetssituationen – med flera boende på samma ställe – och personaltätheten.

Ett tiotal enhetschefer ska också gå en 7,5-poängs värdighetsutbildning vid högskolan.

Dessutom kan personalgrupperna få hjälp av varandra och personalen vid de särskilda boendena kan lära av hemtjänsten, som dagligen anpassar arbetet till sina brukares privata tillvaro.

– Det är viktigt att alltid komma ihåg att de är vi som besöker de äldres hem, inte de som är gäster på vår arbetsplats, sammanfattar enhetscheferna.

Mer läsning

Annons