Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hoppas på en framtid med hampa

/
  • – Så här i slutet av växtsäsongen är fältet med hampa rena rama djungeln. Det är lätt att tappa orienteringen inne i fältet, men av spåren att döma tycks rådjuren ha bra skydd och trivas i gränskan, säger Emanuel Nyström och Jenny Andersson.  Foto: Kent Olsson
  • – En intressant växt och ett spännande försök, tycker Emanuel och Jenny och håller fram en nära tre meter lång ört.  Foto: Kent Olsson

Annons

Emanuel, 27 år, är uppvuxen inom det Nyströmska familjejordbruket i Nordåker och arbetar som lastbilsförare och egen företagare inom bland annat jordbruksbranschen.

Jenny, 20 år, är uppvuxen med skogsbruk i Kättbo, Mora, och utbildad och yrkesverksam inom hotell- och turismbranschen.

- Satsningen på hampaodlingen är Emanuels idé, men jag tycker att den verkar intressant och gör allt jag kan för att stötta och hjälpa honom, berättar Jenny.

Under 35 år har det varit förbjudet att odla hampa i Sverige. Anledningen är att vissa "hampasorter" innehåller narkotiska substanser.

- Det här är första året som energihampa, som innehåller ytterst små narkotiska substanser, får odlas fritt, utan energi- eller fiberkontrakt. Men odlingen står fortfarande under noggrann myndighetskontroll och utsädet, fröna, som vi köpt från Frankrike, har kontrollerats vid flera tillfällen, berättar Emanuel.

Han har läst allt han kommit över om hampa och beskriver växten som oerhört intressant och med mängder av användningsområden:

- Hampa i olika varianter kan användas till eller vid framställning av mängder av produkter, från traditionella rep och hållbara byggskivor till oljeprodukter och flytande drivmedel. Men det som jag ser som mest intressant är att använda fibrerna från den snabbväxande och ettåriga örten som energikälla.

Emanuels och Jennys fält med hampa ligger centralt i Gagnef, men avgränsas från närmaste väg av ett spannmålsfält, vilket gjort att inte särskilt många sett och reagerat över den högväxta grödan.

- Just nu är de högsta växterna ungefär tre meter, berättar Emanuel.

- Redan om det ger oss energi till det egna jordbruket är det en bra affär. Får vi allt att fungera är vi beredda att satsa fullt ut. Med tanke på energisituationen är hampa en mycket intressant växt, tycker Emanuel Nyström.

Fakta: Energihampa

  • Hampa är en av de äldsta och mest härdiga kulturväxterna. Den tillhör nässelväxterna och är närbesläktad med humlen. Det är en tålig och snabbväxande ettårig ört, som i Sverige kan bli upp till tre meter hög. Vid extremt gynnsamma förutsättningarna kan den bli nio meter hög.
  • Fibrerna har haft ett brett användningsområde och nyttjas för tillverkning av bland annat rep, säckar och nät. Ur fröna utvinns hampolja, som kan användas för tillverkning av matolja, tvål och schampo. I Sverige hinner energihampa, beroende på den korta växtsäsongen, inte att producera frön.
  • Under senare delen av 1900-talet och början av 2000-talet var all odling av hampa förbjuden i Sverige eftersom växten har narkotiska egenskaper. Det är mängden cannabinoider som avgör om den är att hänföra till drog- eller fibertyp. I den så kallade industrihampa som i dag odlas i Sverige är den aktiva narkotiska substansen mycket låg.

Mer läsning

Annons