Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De föredrar gamla låtar

/
  • Infall. – Programmet bygger mycket på infall som vi får under tiden vi spelar låtar. Det gör att det blir en hel del minnen och historier, säger Per.
  • Musikalisk. - Min far spelade dragspel under revyerna och jag är uppväxt med musik. Då jag var ung kunde vi samlas i vårt kök och han spelade och vi andra sjöng, minns Peo.
  • Programförberedelser. – Vetskapen om att vi glädjer många lyssnare är vår lön, förklarar Per Nordquist och Peo Hindèn, som här sitter i Peos kök och förbereder ett program.

Annons

Dialekten, enkelheten och de många intervjuerna är tre faktorer som bidragit till populariteten.

Radio Gagnefs "De´ ska va´gamla låtar", som sänds fredagar jämna veckor, lockar många lyssnare och programledarna får telefonsamtal inte bara från Gagnef, utan även från orter som Borlänge, Falun, Långshyttan, Rättvik och Äppelbo.

- Programmet, som faktiskt har sju år på nacken, fick ett lyft när jag fick sällskap i studion av Peo, anser Per.

Han är jämnårig och skolkamrat med Peo eller Per-Olof, som kanske är mest känd som Anders. Tillsammans med Britta, spelad av Kickan Erkers, har rollfiguren Anders under år på år på år gjort succé på succé på succé i Björborevyn. Men i år deltog varken Peo eller Kickan i revyn.

- Ska jag vara ärlig så kändes det lite konstiigt att vara utan revy. Jag har ju varit med sedan 1960, då jag var 15 år, och revyn har kommit att bli en stor del av mitt liv. Men jag har mycket annat att ägna mig åt och det här med radion är verkligen roligt, berättar han.

- Peos humor och folklighet betyder mycket för programmet, som blivit lite av Björborevyn light, konstaterar Per med ett skratt.

I det här sammanhanget är Peo gästen som jäste ut - och blev ordinarie programvärd. Han deltog nämligen som gäst i två temaprogram om Siw Malmkvist, som är hans stora idol. Med ett undantag har han alla Siwans skivor och han har träffat henne vid en rad tillfällen.

- Jag upptäckte att programmet blev mycket bättre när jag hade Peo vid min sida och nu gör vi det tillsammans. Varje programkväll gör Peo en, två och ibland tre telefonintervjuer med lite äldre artister och kändisar. Trots att vi sänder i en liten närradiostation har det aldrig varit några som helst problem med att få någon att ställa upp, berättar Per, vars fru Ann-Mari deltar som telefonist.

De båda programledarnas stora artistfavoriter är Siw Malmkvist och Elvis. Pers första egna skiva var en platta med Bill Haley och Peo inledde sitt skivsamlande med att köpa Jazzbacillen med Siwan. Numera reser Peo till skivmässor i bland annat Tyskland, Danmark och Norge för att utöka sin stora samling.

- Tiderna förändras, i ungdomen åkte jag och min bror till Vansbro för att handla vid Ferneborgs, som snabbt fick hem nya skivor.

Även om programmet bygger på spontanitet lägger både Per, som också sätter samman musiktävlingarna, och Peo ner mycket tid på förberedelser. Och allt jobb är ideellt.

- Det är roligt att kunna glädja människor. I dag spelas det så mycket musik för yngre lyssnare att det känns bra att kunna erbjuda något för de som är lite äldre. Vi får många låtönskningar och gör vad vi kan för att hitta lyssnarnas önskemusik.

FAKTA/ ARTISTINTERVJUER

  • Under det senaste året har Peo Hindén genomfört telefonintervjuer med Lily Berglund, Tova Carson, Elsy Lindgren, Thory Bernhards, Lasse Lönndahl, Siw Malmkvist, Ann-Lena Löfgren, Cacka Israelson, Svenne Hedlund, Thore Skogman, Marianne Kock, Marie Dieke, Carli Tornehave, Britt Damberg, Mona Wessman, Siw Malmkvist, Rock-Olga, Mona Grain, Gerd Persson, Anna Öst, Brita Borg, Barbro Skinnar, Litle Gerhard, Eva Roos, Göingeflickorna, Claes-Göran Hederström, Anders Eljas, Wenche Myhre, Kirsti Sparboe, Jörgen Edman, Nora Brockstedt och Jan Höiland.
  • - Några av artisterna har tagit över och pratat nästan oavbrutet. De har varit väldigt engagerade. öppenhjärtliga och trevliga, tycker Peo och nämner Anna Öst ("96 år och helt klar"), Siw Malmkvist ("vi var båda lite nervösa innan vi kom igång"). Björboättlingen Anders Eljas, Barbro Skinnar ("som jag intervjuade på Björbomål och som svarade på Malungsmål") och Carli Tornehave ("som berättade att några av hans fans tror att han är död och som uppmanade lyssnarna att skriva till SVT-chefen och kräva att även riksradion spelar låtar med äldre artister").
  • Per och Peo tar emot låt- och artistönskningar på telefon 0241-23088 respektive 23128.

Mer läsning

Annons