Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dala-Floda Operafests nysvenska deltagare möter rasistiska kommentarer - nu säger arrangören ifrån

Efter att Dala-Floda Operafests evenemangssida på Facebook publicerat ett inslag från P1 Morgon om den kommande showen tog glädjen och entusiasmen några kliv tillbaka. Kommentarsfältet fylldes av rasistiska påhopp, riktat mot de nysvenska killar som ska vara med i operan. Nu vill operasopranen och konstnärliga ledaren Anna Eklund Tarantino uppmärksamma händelsen.

Annons

EHRLING: Internet är ingen ursäkt för att vara helt dum i huvudet

Dala-Floda Operafest har sin festival den 10-14 augusti. I föreställningen Uggle Carin, som bygger på Carmen och ortens egen historia, ska ensamkommande barn och ungdomar få vara med i föreställningen och dansa den traditionella huppleken. Efter ett reportage i P1 morgon kom en svallvåg av grovt rasistiska kommentarer från hela Dalarna. Flera ortsbor har bemött de rasistiska kommentarerna och tagit de nysvenska personerna i försvar.

Läs även: Carmen med Huppleken på Dala-Floda Operafest

– Det är vidriga kommentarer. Bland annat säger en del av de som kommenterar att "invandrare går före de arbetslösa i kön, för att arbetsgivaren ska få bidrag för dem", vilket är helt ogrundat, berättar Anna, konstnärlig ledare för operan.

Anna Eklund Tarantino, konstnärlig ledare för operan Carmen/Uggle Carin, vill bemöta den rasism som eventet fått ta emot på Facebook-sidan.

– Det spelar liksom ingen roll hur nyanlända gör, oavsett vad så möter de rasism. Det är en onyanserad hatstämning. Har de inget jobb så är de lata parasiter på samhället, och skaffar de ett jobb så går de före kön och ger bidrag till arbetsgivaren. Det blir en rävsax.

Några exempel på kommentarerna som Anna visar upp är:

"Ja dom är härliga tills dess att någon blir våldtagen, idiot"

"Undrar hur många XXX fick gå före i de arbetslösas kö?"

"Klart att de tar de personerna på grund av att de får en jävla massa bidrag för dem. Så ser det ut i statistiken, för sen blir det att det är svenskarna som syns som arbetslösa för dom får arbetsgivaren inga bidrag för. Helt jävla sjukt!"

– Det är ju offentligt när man skriver på Facebook, och jag har försökt att få tag på de här människorna men de klickar på luren och svarar inte på meddelanden. Det är svårt att besvara påhoppen, de kritiserar och förtalar men sen gömmer de sig som fegisar. Jag tänker fortsätta försöka konfrontera dem, jag vill att de ska stå till svars. Inte en enda har hittills svarat på mina försök.

Anna Eklund Tarantino visar några av de rasistiska kommentarerna som kommit fram i samband med operaföreställningen Carmen.

Anna berättar att Dala-Floda är en by som kämpat för att integrera de nysvenskar som kommit dit. Fyrtio ensamkommande ungdomar har bland annat fått lära sig paddla och åka skridskor och skidor. Nu ska flera även få vara med på föreställningar under Dala-Floda Operafest.

– Allt vittnar om byns starkt humanistiska engagemang för andra människor. Så det är tråkigt att folk utifrån ska hoppa in och säga till oss hur de föreställer sig att det är. Det är förvånande och skrämmande - att det finns en sån bitterhet, berättar hon.

– Jag var tvungen att plocka bort flera kommentarer direkt då de var så otroligt grova, och jag vill inte att killarna ska behöva ta det här. De ska fortsätta känna sig välkomna här, även om folk inte kan bete sig som folk.

Bland trädjuren i Annas fönster står Dala-Floda-hästen, snidad i sydafrika, som säljs på butiken för att visa på byns vilja att värna om kulturen och välkomna världen.

Anna berättar att killarna har börjat jobba eller gå skola direkt, en av dem har skaffat två heltidsjobb och ska börja plugga till hösten. Påhoppen rör inte bara fördomar mot muslimer, utan också ICA-ägaren Carl-Johan Åkerstedts personalval.

– Jag har inte hört något här i Dala-Floda, kommentarerna kommer utifrån. Den kille jag anställde innan sommaren har jag bedömt och anställt som person. Det finns ingen anledning att säga att jag gör det för bidragen, jag gör det för att hitta personal som har rätt kompetens för yrket: de ska vara serviceinriktade och ha en bra attityd, berättar Carl-Johan.

– Skulle jag vilja få ut bidrag kan jag få det av vad de vill kalla "vanliga svenskar" också. Det är helt saksamma för mig var du kommer ifrån, varför ska jag ha det i åtanke när jag anställer någon?

Carl-Johan med sin son Melker.

Utan en mataffär dör ett samhälle ut, berättar Anna, och förklarar att Carl-Johan drivit affären med kraft och sponsrar alla aktiviteter och finns med på alla hörn i byn. Carl-Johan tror att de som kommenterar har näthatet som syssla, och att rasistkorter kommer upp även om saken inte har med personen att göra.

– Jag tror att det handlar om missnöje mot etablissemanget som man säger, det är så det leds vidare. Men man måste ju fortfarande kunna skilja på sak och person. Det är svårt, och hemskt. Olika grundvärderingar gör att enkla saker blir stora diskussioner. Det konstiga är att det aldrig är någon som säger något om att inflyttade "stjäl jobben" om de kommer från ett engelsktalande land, berättar Carl-Johan.

– Jag är jättenöjd med min personal. Man får förstå att det är lite svårt med språket då de ska lära sig både svenska och flomålet. Men sånt ger sig och det har varit en positiv sak för byn.

Läs fler nyheter från Gagnef

Ladda hem nya versionen av DT:siPhone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:sAndroid-App här

Mer läsning