Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björka tjejer intar Gagnefs festivalen

/
  • Ida Bergman och hennes syster Amanda Bergman spelar runt klockan 17:00 på Gagnefs festivalen, Skanka loss. Från vänster: Amanda Bergman och Ida Bergman.  Foto: Lovisa Svenn

Annons

Skanka loss drar igång till helgen och då är det även dags för flickorna från Björka, Ida Bergman och hennes syster Amanda, att ta plats på scenen, intill bryggan vid Ängsholn.

De är uppvuxna i Björka men bor numera i Göteborg, där de båda pluggar. Under sommaren är Ida Bergman hemma för att sommarjobba och för att förena nytta med nöje kommer hon också göra sin första spelning i Dalarna.

Till sin hjälp har hon ett gäng vänner, samt hennes lillasyster Amanda Bergman som kommer köra och spela piano. Fredagens uppträdande kommer bli avskalad och akustisk.

- Av alla fyra syskon så är det bara jag och Amanda som alltid sysslat med musik. Det är på något vis medfött, säger hon.

Men visionen om att hålla på med musik kom när Ida Bergman var 12 år gammal. Det var då hon förstod att hon ville sjunga och spela på allvar.

Att beskriva musikstilen tycker hon är svårt. Det blir tyst och både Amanda och Ida tittar på varandra.

- Vad tycker du att min musik låter som, säger hon till sin syster.

- Du brukar säga att du ser musiken i olika färger, ett ljudlandskap. Din musik är ganska drömmande, svarar Amanda.

Ida instämmer och menar att melodin är viktigast.

Drömmen är inte att livnära sig på att skriva låtar, men tanken är ändå att någon gång göra en platta. Om att framföra sin första spelning i Dalarna tycker hon är underbart.

- Vädret ska ju bli bra och sen så är festivalen i Gagnef något unikt i sig. De som håller på med festivalen är kreativa och den är inte för kommersiell, säger hon.

Under hösten kommer Ida Bergman satsa på fler spelningar och då lägga hon mer fokus på Göteborgstrakten. Men det är inte bara den egna musiken som står i fokus.

- Vi driver en indiekör i Göteborg, där hälften av alla körmedlemmar kommer från Dalarna. Det är veklingen ett succéprojekt och till hösten kommer vi även jobba mycket med den, säger hon.

Fakta: Om evenemanget

En upplevelsefestival som under fredag och lördag arrangeras för åttonde året i rad vid Ängsholn, Folkets Park i Gagnef.

En rad olika band kommer under helgen bjuda på musikunderhållning och konstnärer kommer att skapa unika verk i parken.

På lördag klockan 12:00 hålls Moustache Apes årliga downhill som är en Long- och skateboardtävling.

Mer läsning

Annons